El teixit esportiu s’organitza per dir que ja n’hi ha prou

3 minuts de lectura
Aquest dilluns 4 de gener el Govern de Catalunya ha anunciat noves restriccions que entraran en vigor el dia 7.

Comença el 2021 però els propòsits d’un any millor tenen un gran escull amb la pandèmia. Les xifres no conviden a l’optimisme i la incertesa sobre què es pot fer i què no es manté tan viva com el 2020. És més, després d’un període festiu sense canvis, el Govern ha anunciat noves mesures que entraran en vigor aquest dijous 7 de gener, just passat Reis, i que entre altres sectors tornen a fixar-se en el món de l’esport. Tornen a tancar tots els equipaments esportius excepte aquells que són a l’aire lliure i les piscines, que podran tenir un aforament del 30%. Les competicions romanen suspeses i també la gran majoria de les activitats extraescolars esportives, fins al punt que un sector de l’esport català ha decidit que ja n’hi ha prou.

Un cop més, un dels grans sectors afectats per les restriccions és el teixit esportiu de clubs que fa bategar l’esport del país. Allò que de vegades anomenem esport de formació, esport base o senzillament, esport amateur. Com ja hem explicat en altres ocasions, aquest sector és el principal damnificat per les mesures preses perquè acumula mesos i mesos sense poder fer activitat esportiva amb certa continuïtat. Ja no cal parlar de competicions, aturades completament en la majoria dels casos des de fa deu mesos, sinó de la pràctica esportiva grupal en etapes formatives, que és l’ase dels cops de les restriccions a l’esport.

La situació ha arribat a un punt límit per a molts clubs que s’han esforçat per reorganitzar grups i espais, adaptar-se a nous protocols i als canvis de normatives, però que malgrat això sempre són els primers a aturar l’activitat quan s’anuncien restriccions. Davant una situació que consideren injusta, diverses veus de l’esport català han unit esforços amb la plataforma Ja n’hi ha prou, una eina nascuda aquest dilluns a la tarda a través de les xarxes socials i que en poques hores de vida ja acumula centenars de seguidors a Twitter i un munt d’interaccions. El missatge de presentació és contundent:

Els primers a fer-se ressò de la iniciativa i mostrar-hi el seu suport públic van ser noms coneguts de l’esport de les comarques gironines, com Pere Puig (Uni Girona) o Pau Campos (Handbol Bordils).

Ràpidament ha agafat volada amb tuits de suport i d’adhesió de molts clubs esportius del país. Caldrà estar atents dels moviments que pugui fer aquesta plataforma en els propers dies, atès que es pot erigir en un nou actor a l’hora de valorar i intentar incidir en la gestió de la pandèmia i la seva afectació en el món de l’esport. De moment, aquest dimarts 5 de gener ha fet públic un manifest i ha començat a recopilar adhesions. Les primeres convocatòries públiques de la plataforma són aquest dissabte 9 de gener, davant tots els pavellons i recintes esportius a les 12 del migdia, així com una concentració unitària el dissabte 23 de gener també a les 12 del migdia al Pavelló de Fontajau, a Girona.

La UFEC posa el crit al cel

Una de les grans entitats que clama des de fa mesos per tal que es protegeixi la pràctica de l’esport malgrat la pandèmia és la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, que ha emès un nou comunicat davant les restriccions que entraran en vigor el 7 de gener on denuncien que “tornarem a la pràctica esportiva preolímpica”:

“Aquest quart tancament de les instal·lacions significarà un cop de mort a l’esport català i els farà tornar als índexs de pràctica esportiva dels anys 80. Després de 9 mesos sense competició, el confinament, les restriccions horàries i de competicions, l’esport català i de base ha d’afrontar ara un nou tancament injust i arbitrari. L’esport és segur, i ho ha demostrat tot el sector amb la confecció i aplicació de protocols de seguretat molt restrictius i amb una traçabilitat molt confiable. A més, l’esport no contagia sinó que l’activitat esportiva millora la salut de la ciutadania per lluitar en millors condicions contra la Covid-19″

La UFEC critica el “greuge comparatiu” de les mesures anunciades envers altres comunitats autònomes de l’estat espanyol i assegura que les indemnitzacions anunciades de 15 milions d’euros per al nou tancament són “totalment insuficients”. Per tot plegat, l’organisme presentarà una nova demanda judicial per ser “una decisió sense fonament” i prega al govern que rectifiqui i assumeixi responsabilitats. Ho explica el seu president, Gerard Esteva: