El món de l’esport es mobilitza contra la violència masclista La diada del 25 de novembre torna a comptar amb un manifest unitari

Un cas de terrorisme d’estat l’any 1960 a la República Dominicana amb tres dones assassinades és el referent històric de la diada del 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència envers les Dones.

En els darrers anys la diada del 25 de novembre ha guanyat visibilitat pública al nostre país i cada cop més col·lectius i institucions promouen accions i manifestos per denunciar els efectes de la violència masclista que continua ben present a Catalunya. Ho posa de manifest, per exemple, les dades aportades per l’Hospital Clínic de Barcelona: atén una agressió sexual al dia en unes dades que s’han duplicat des de 2005. Sens dubte, una qüestió d’urgència social.

El món de l’esport no resta al marge d’aquesta realitat i com cada any la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya impulsa un manifest que s’està llegint en multitud d’esdeveniments esportius del nostre país per part de clubs i entitats que s’hi han anat adherint en les darreres setmanes. En alguns casos, a més, la lectura del manifest va lligada a una jornada o a una acció específica contra la violència masclista.

Jornada Roller a Vic

La Federació Catalana de Patinatge, per exemple, organitza aquest diumenge 25 de novembre durant tot el dia la Jornada Roller per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones a les instal·lacions del CP Vic, amb la presència de les seleccions catalanes d’hoquei patins i hoquei línia i de clubs d’arreu del país, així com exhibicions de grups de xou, freestyle, scooter i skateboarding. La selecció catalana d’hoquei línia ja haurà actuat abans, aquest divendres 23 a Barcelona en la 12a jornada reivindicativa “Esport contra la violència de gènere” de l’ASME-Tucans.

Dos actes que són exemples de les activitats que es duran a terme aquest cap de setmana i durant els propers dies des del món de l’esport.

Aquí teniu una de les lectures del manifest que ja s’han fet, al partit entre les seleccions de Quidditch de Catalunya i d’Escòcia

Recomanem: vídeo L’Esport Reacciona, elaborat el 2015 per un grup de recerca de la Universitat de Vic

Manifest del món de l’esport per a l’eliminació de la violència envers les dones

Des de la nostra entitat i des del món de l’esport ens adherim al Manifest Institucional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Volem denunciar i lluitar contra la violència masclista, les violacions, les agressions sexuals, l’assetjament, el tràfic i l’explotació de dones perquè ens cal educar, saber i reconèixer la necessitat que totes tenim de viure en llibertat, sense riscos per a la nostra integritat física i per als nostres cossos.

Necessitem més recursos i suport perquè totes les dones en situació de violència masclista puguin trencar el silenci, se’n puguin sortir i recuperar-se. Necessitem prevenció, perquè la violència no sigui una opció vàlida en les relacions de parella. Necessitem més professionals especialitzats en l’atenció a filles i fills de dones que han patit violència, perquè el futur de casa nostra sigui un país lliure de violència masclista.

Des de la nostra entitat ens comprometem a avançar en la construcció d’una societat i un esport que camini amb uns valors allunyats de qualsevol tipus de violència, des de el respecte, el treball en equip, la lluita, l’esforç i la superació. Un compromís basat en una visió integral d’abordatge de les violències sexuals, també en l’esport, i amb la voluntat d’explicar què són.

Perquè no volem més violència contra les dones, perquè tenim dret a ser nenes i dones lliures.

Contra cap dona, contra cap nena, ni a l’esport ni enlloc!

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!