Quan fa més de 20 anys la Coordinadora per la Defensa del Camí de Cavalls va començar a reivindicar el sender històric que voreja tot el contorn de la l’illa poc es podia imaginar que els 185 quilòmetres de recorregut esdevindrien un punt de referència esportiu a les Balears.
Des de 2010 el sender és un camí públic inclòs en els senders de gran recorregut d’Europa. Amb 20 etapes senyalitzades, els recorreguts acostumen a fer-se en forma de passejada en cadascun dels trams que van des d’una hora i trenta minuts fins a les quatre hores de trajecte. La concepció pública del camí és determinant per entendre l’augment d’activitats en els darrers anys vinculades a un camí de costa certament sensacional.
1.200 corredors participaran aquest cap de setmana a la Trail Menorca Camí de Cavalls, una prova que arriba a la sisena edició. Els participants han de recórrer els 185 quilòmetres en menys de 40 hores i tenen dos horaris de sortida diferent en funció del ritme en què preveuen completar la prova. Els més ràpids i els professionals parteixen de Ciutadella a les 14:30h i aquells que s’ho prenen amb més “calma” ho fan sis hores abans, a les 8:30h, per tal de competir en més hores diürnes que no pas nocturnes. Tot i que el punt més alt del camí és a 120 metres d’alçada sobre el nivell del mar, el desnivell acumulat s’enfila fins als 2.863 metres.
Per a aquells que prefereixen distàncies una mica més assequibles l’organització organitza diferents recorreguts parcials a la costa nord i sud, amb distàncies que van des dels 39 fins als 100 km de recorregut. L’any passat, una de les guanyadores d’aquestes cites més curtes va ser Núria Picas. Com és habitual en aquests casos, la prova compta amb suports públics i privats en l’eterna campanya per desestacionalitzar el turisme i lligar-lo a l’esport.
L’Epic 360, la gran prova per equips
Des de 2015 el Camí de Cavalls també acull la part central de l’Epic 360, una prova esportiva divida en tres etapes i amb tres recorreguts diferents que permet als participants triar entre la cursa a peu i la BTT i en què les inscripcions es fan per parelles o bé per trios. Organitzada pel Club Esportiu Outroc, ja anuncia una nova edició per al mes de març de 2018. El vídeo promocional de la modalitat en bicicleta de muntanya d’enguany deixava ben clar els atractius de la prova:
L’Epic compta amb el suport tècnic d’una petita empresa menorquina, 40º Nord, especialitzada en les possibilitats esportives del Camí de Cavalls. Al llarg de l’any ofereixen rutes autoguiades pel camí en trail running, senderisme i btt, programades en diferents etapes en funció del nivell esportiu i del temps de les persones interessades en dur a terme la volta a l’illa. Llibres de ruta, ajuda logística, pernoctacions o el transport de l’equipatge són alguns dels serveis que ofereixen i que atrauen l’atenció de molts amants de l’esport i la natura al llarg de l’any.
També hi ha altres col·lectius especialitzats en una disciplina esportiva. És el cas dels responsables de Cavall de Ferro, que aposten exclusivament per la BTT per guiar els ciclistes interessats en els paratges menorquins. 7 anys després d’esdevenir un camí públic, l’antic sender de defensa de l’illa mediterrània s’està convertint en el gran pol d’atracció esportiva de Menorca.