Un equip xinès d’hoquei gel prepararà els Jocs Olímpics de 2022 a la lliga del Canadà

2 minuts de lectura

red-star-kunlun-2016

Fa mig any us explicàvem els deures pendents de la Xina per arribar en un bon estat de salut esportiva als Jocs Olímpics de 2022. En una potència de primer ordre mundial, no sobta la planificació a mig termini per assegurar un bon paper al medaller davant l’afició després d’un rol històric discret en els esports d’hivern. Aquesta setmana hem conegut un nou capítol dels preparatius: la Xina ha decidit formar un equip d’hoquei gel femení d’alt nivell i l’enviarà a la lliga més potent del món, la del Canadà, per tal d’augmentar la seva competitivitat.

HC Kunlun Red Star, l’equip xinès del Canadà

És una mesura curiosa i insòlita i que constata un mapa de l’esport global cada cop més definit. Un pas més abans de l’expansió de les grans lligues nord-americanes amb franquícies arreu del món? Sigui com sigui, el cert és que l’HC Kunlun Red Star es convertirà en un nou equip de la lliga canadenca a partir de la temporada 2017-2018. La competició sumarà un nou equip i mantindrà els ja existents fins ara, tot i que encara es desconeixen els termes de l’acord. A priori, l’equip haurà de tenir una seu a l’Amèrica del Nord per jugar com a local els seus partits de lliga i evitar l’encariment dels desplaçaments en una lliga que encara cerca la professionalització. Això sí, la base dels entrenaments es mantindrà a la Xina, a la ciutat de Shenzhen.

Part de lestructura tècnica internacional incorporada aquest 2017 al Kunlun
Part de lestructura tècnica internacional incorporada aquest 2017 al Kunlun

L’acord té algunes singularitats més. D’entrada, també inclou l’establiment d’un equip júnior a la lliga juvenil, sota la mateixa estructura de l’HC Kunlun Red Star. L’estructura tècnica, a més, tindrà una solvència contrastada. Digit Murphy, ex entrenador dels Boston Blades entre el 2012 i el 2015, assumirà la posició d’entrenador principal, mentre que Rob Morgan, que va entranar la selecció femenina B del Canadà el 2016, exercirà tasques d’assistent. Aquests noms s’afegeixen a l’estructura fitxada en els darrers mesos i formada per tècnics i gestors de prestigi procedents dels EUA, de Rússia i del Canadà. L’equip masculí, de fet, compta amb jugadors d’arreu del món d’àmplia experiència internacional.

El podi, l’objectiu de 2022

De l’HC Kunlun Red Star n’ha de sortir la base que competirà als Jocs Olímpics de 2022, on els xinesos volen lluitar pel podi. No cal dir que l’empresa no és senzilla. Per contextualitzar l’estat actual de l’hoquei gel femení al país asiàtic només cal constatar que no participa en un campionat del món des de l’any 2009, quan va acabar en el darrer lloc i sense haver guanyat ni un sol partit. Molt lluny queden les experiències de 1994 i de 1997, quan la Xina va assolir el seu topall històric amb una quarta posició.

chinese_hockey_flag.jpg.size.custom.crop.1086x724

El pla de la Xina, de fet, va molt més enllà, i inclou partits internacionals contra les millors seleccions del món, camps d’entrenament per reclutar nous talents, sous més elevats entre els jugadors i jugadores de la selecció i fins a tres equips més que segueixin les passes de l’HC Kunlun Red Star i juguin a les principals lligues mundials d’aquest esport. D’aquí a 5 anys, algú creu que no estaran en condicions de lluitar pel podi?