Els catalans volen brillar a la copa del món de bicitrial

2 minuts de lectura

A Catalunya estem avesats a unir el trial amb el motor. Un esport d’èxit que ja fa una dècada que domina amb mà de ferro Toni Bou i que compta amb altres il·lustres competidors com Adam Raga, Albert Cabestany o Jeroni Fajardo. El trial, però, també és la disciplina lligada a la bicicleta amb un munt de competicions oficials organitzades per la UCI. Allò que Pere Pi va començar a anomenar “Trialsin” fa pràcticament quatre dècades per recalcar l’absència de motor i que ha tingut un creixement sostingut al llarg del temps.

En aquesta modalitat, de fet, també hi encaixem el programa del BIU, l’organisme internacional dedicat específicament al biketrial i en què les germanes Abant s’han proclamat campiones del món en múltiples ocasions. La selecció catalana hi competeix de forma oficial i en la darrera edició del mundial Gemma Abant va guanyar l’or femení i Rafa Tibau es va endur la plata en categoria èlit 26″.

Rafa Tibau, en una imatge promocional a Barcelona / Rafa Tibau
Rafa Tibau, en una imatge promocional a Barcelona / Rafa Tibau

Alguns esportistes combinen l’UCI i el BIU amb facilitat gràcies als reglaments similars dels dos organismes. És el cas del mateix Tibau, que és cinquè al rànquing UCI i parteix com un dels grans noms de la delegació catalana a la primera prova de la Copa del Món. Fa dos anys, el 2015, va proclamar-se campió del món d’aquesta disciplina.

Pol Tarrés i Eloi Palau, opcions per donar la sorpresa

Aquest cap de setmana la localitat belga d’Aalter acull la primera cita de les cinc programades enguany. Fins a 12 esportistes de la Federació Catalana de Ciclisme hi prendran part. Amb Tibau com a opció real de medalla, ens fixem en dos noms més que ho poden fer molt bé. Un és Pol Tarrés, que comparteix amb Tibau la categoria 26″ i que és desè al rànquing mundial. Tarrés s’ha proclamat recentment campió de Catalunya en una prova disputada aquest mes de maig al Ripollès. Convé no confondre’l amb un altre Pol Tarrés que també brilla al trial: el nebot del llegendari Jordi Tarrés, però, ha optat per fer carrera amb el trial de motor.

Eloi Palau, al mundial de 2015 / FCC
Eloi Palau, al mundial de 2015 / FCC

L’altre nom és el d’Eloi Palau, una de les grans promeses del ciclisme català, guardonat per la federació com la millor promesa de 2016. El cert és que la temporada del jove de 18 anys en la categoria júnior va ser sublim, aconseguint el títol estatal, l’europeu i el mundial en una temporada quasi perfecta. A la copa del món d’Aalter passa directament a la ronda de semifinals pel seu meritori 9è lloc al rànquing mundial absolut. La resta de catalans que participaran a Bèlgica són Joan Torres, Jordi Araque, Jaume Tort, Ferran Escudero, Carlos Sazatornil, Domènec Lladó, Nacho Heredia, Marc Nova i Alba Hidalgo.

Abel Mustieles, l’especialista de Casp

De l’antiga localitat del Matarranya (ara Baix Aragó – Casp), famosa pel compromís signat l’any 1412, n’ha sorgit Abel Mustieles, un ciclista que ja suma 5 campionats del món de trial al seu palmarès. Ell és un dels grans rivals a batre en una cita que es reprendrà al juliol a Àustria i a França, continuarà a l’agost (també a França) i que acabarà com ja és tradicional a Anvers, a Bèlgica, a finals de setembre.

En categoria femenina estarem molt pendents de l’alemanya Nina Reichenbach, que amb 18 anys acabats de fer ja és campiona del món, triple medallista mundial i triple medallista europea. Amb 15 anys, de fet, ja era protagonista dels podis absoluts en categoria femenina.

md-nina-reichenbach-4