El catàleg d’estrenes de Netflix de les darreres setmanes amb vincles esportius és extens. Ens fixem en una sèrie documental (High Score) de sis episodis sobre la història dels videojocs. Per a la gran majoria de persones aquesta és una excel·lent oportunitat per descobrir les entranyes d’un món que totes les generacions nascudes a partir dels 80 han viscut amb plena normalitat. Les maquinetes i les consoles, que sempre havien estat pura distracció, vistes amb tota la complexitat que tenen al darrere.
High Score és una magnífica oportunitat per conèixer l’evolució de la indústria dels videojocs a partir de capítols temàtics que alhora tenen continuïtat històrica. Sens dubte val la pena veure’l per pur exercici de nostàlgia (recordareu jocs que us van ocupar hores i hores i que ja teníeu oblidats), però sobretot per escoltar les veus dels creadors, programadors, empresaris, directors de màrqueting, creadors d’efectes de so i moltes altres figures més indispensables per l’èxit dels videojocs. Hi ha una munió d’anècdotes interessants i moltes batalles que als jugadors ens van passar per alt completament.
Super Mario Bros, Space Invaders, Street Fighter, PacMan, Final Fantasy, Doom… els ingredients són suculents i n’hi ha per donar i per vendre.
El més interessant en clau esportiva, però, és conèixer els orígens dels eSports i veure que ja fa dècades es podia intuir el seu enorme esclat de popularitat actual. És espectacular la història primerenca de Rebecca Ann Heineman, a qui es podria catalogar com la primera campiona d’un torneig oficial de videojocs, o la del joveníssim Jeff Hansen i el campionat del món de Nintendo. Fins i tot en un documental que no té temps de fixar-se en l’èxit dels eSports actuals ja intuïm el seu potencial quan Chris Tang guanya un torneig davant 100.000 rivals (Rock the Rock) amb final inclosa a Alcatraz.
Els eSports de 2020 és evident que juguen a una altra lliga, però ja fa unes quantes dècades que els videojocs van deixar de ser un simple entreteniment i van passar a ser, per a molta gent, una passió competitiva equiparable a la que viuen els esportistes. Mentre esperem una nova temporada de High Score, és inevitable imaginar com seran els videojocs d’aquí a tres dècades i fins a quin punt hauran arribat els eSports.