La cursa del formatge que tothom persegueix i ningú pot atrapar

cheese rolling

A tot arreu hi ha tradicions esportives que avui en dia no tenen ni solta ni volta. Vaja, és difícil pensar que tinguessin sentit en el moment de la seva creació. La majoria d’elles sobreviuen en l’àmbit local i són incomprensibles als ulls dels forasters. D’altres, però, han saltat a la fama i han atret “esportistes” vinguts de diversos llocs del planeta. És el cas del Cheese Rolling de Gloucester, una competició tan absurda com divertida i que parteix d’una premissa impossible: atrapar un formatge que rodola muntanya avall amb pendents que s’enfilen fins al 50%.

El formatge ràpidament supera els 100km/h i és feina del públic apartar-se si veuen venir l’impacte. La cursa del formatge és un clàssic dels programes de caigudes i esport i de ben segur que n’haureu vist imatges per alguna banda o altra. A la pràctica, els 150 metres de recorregut real turó avall duren pocs segons i l’objectiu dels participants és ser els primers en arribar a la línia de meta on un grup de voluntaris s’esperen disposats a placar la velocitat dels participants.

Deixem-nos de formatge: guanya el primer que arriba a baix i que, com la resta de participants, és impossible que ho faci sense caure. L’estratègia, àmpliament debatuda en els pubs més propers abans de la sortida, passa per una sortida explosiva, per saber caure, per saber aixecar-se de nou i per triar un recorregut propici. Alguns dels participants són autèntics especialistes de la prova i s’entesten en demostrar que l’intrèpid descens no té res d’atzarós i que premia el talent i el risc dels guanyadors.

El guanyador que odia el formatge

Fixem-nos, si no, en Chris Anderson. Aquest britànic de 29 anys i membre de l’exèrcit del seu país coneix tan bé la prova que ha guanyat 20 curses en els darrers anys. Aquest dilluns 29 de maig, en la darrera edició, es va endur els tres triomfs en les tres curses disputades. De fet, ha guanyat 7 de les últimes 8 baixades celebrades al costat del poble de Brockworth. Un crack, vaja. Ha empatat el rècord històric de triomfs i ja ha anunciat que l’any que ve hi tornarà per ampliar el seu palmarès. Per cert: diu que odia el formatge. Vés a saber què en fa del trofeu al guanyador.

Al cheese rolling hi ha disfresses, caigudes espectaculars, trompades que fan mal només de veure-les i alguns lesionats, és clar. Per aquest motiu les autoritats han pressionat per cancel·lar una prova que no té organitzador oficial des de 2009. La veterana fabricant de formatges de 90 anys (Diana Smart) ha rebut diversos avisos sobre la seva responsabilitat en generar el premi d’una prova al·legal. Van arreglats. En temps de correcció de tota mena i de sobreproteccions en tots els àmbits, una prova esportiva tan destralera com aquesta campa per lliure i continua aplegant milers de persones per gaudir d’un espectacle humà realment espectacular.

Més enllà de les curses avall (també n’hi ha una de femenina que en els darrers anys se l’han enduta diverses adolescents), la jornada es completa amb la cursa muntanya amunt, tant o més complicada que l’anterior per les constants relliscades dels participants. Hi ha teca per a totes les edats i els nens també hi participen. Si ja ho devien fer en les primeres edicions de la prova datades a partir de 1830, perquè no seguir-ho fent en ple segle XXI?

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!