Les medalles escoceses dels Jocs Olímpics

2 minuts de lectura
Al nostre país sabem del cert que els Jocs Olímpics són un territori vetat a les nacions sense estat. Se’n va encarregar bé que fos així Juan Antonio Samaranch des del capdavant del COI l’any 1996.

Avui en dia es manté una asincronia singular entre algunes seleccions que participen en campionats continentals, mundials o olímpics. És el cas d’Escòcia, que compta amb un ampli repertori de seleccions oficials que s’adapten a l’encaix britànic quan arriben els Jocs.

De totes les dualitats existents n’hi ha una que és ben especial: el cúrling, l’esport forjat a Escòcia al segle XVI i que molts anys més tard els mateixos escocesos van exportar en plena migració cap al Canadà. Aquesta disciplina sobre gel continua essent un dels puntals internacionals de l’esport escocès. Ho ha tornat a demostrat l’equip femení, que s’acaba de proclamar campió d’Europa per tercera vegada a la seva història amb una generació d’or formada per jugadores nascudes entre el 1989 i el 1992 i que ja van guanyar el títol el 2011 en una explosió de talent juvenil insòlita.

Un cicle triomfal per a Escòcia… i Gran Bretanya

L’equip que guanya medalles escoceses als mundials i podis britànics als Jocs

Un 2017 magnífic per a Eve Muirhead, una de les grans estrelles internacionals d’aquest esport, Anna Sloan, Vicky Adams i Lauren Gray, que també han guanyat la medalla de bronze al mundial. Sens dubte, un equipàs que d’aquí a pocs mesos serà un dels favorits per pujar al podi olímpic de Pyeongchang. Passi el que passi a Corea, però, no sonarà l’himne escocès: tal com passa cada cop que arriben els Jocs, les estrelles escoceses de mundials i europeus competiran plegades per la Gran Bretanya. És el mateix equip, les mateixes jugadores, el mateix talent: només canvia la bandera.

En els darrers Jocs Olímpics els escocesos van pujar al podi del cúrling per partida doble per primera vegada a la seva història. Medalla de plata en categoria masculina, medalla de bronze en la femenina. Tots els participants de la selecció britànica eren escocesos i, tal com passa ara, ja havien assolit èxits internacionals per Escòcia en els mesos previs als Jocs de Sotxi.

C8Sy8XtXUAAvkvj

Escocesos d’or britànic, des dels primers Jocs

És una constant històrica fiable: el palmarès de les seleccions sorgides de la Gran Bretanya en campionats d’Europa i del món s’enfila fins a les 79 medalles. Una d’elles, un bronze europeu, la va aconseguir Anglaterra. Les altres 78 pertanyen a Escòcia.

De fet, el vincle també té antecedents històrics als Jocs. La selecció femenina va guanyar l’or el 2002 a Salt Lake City amb un equip 100% escocès. El precedent masculí ens porta fins al 1924, en la primera edició dels Jocs Olímpics d’hivern. A la pista de gel de Chamonix l’equip britànic es va convertir en el primer campió de cúrling de la història olímpica. Fa 93 anys d’aquella victòria i res no ha canviat: també el 1924 tots els integrants de l’equip britànic eren escocesos.

William Jackson Curling