Tourmalet, Iseran, Galibier: el recorregut del Tour 2019

3 minuts de lectura
L’any 1919 Eugène Christophe va ser el primer vencedor del mallot groc del Tour de França. Aquell distintiu s’ha convertit en l’icona d’una de les proves esportives més seguides del món.

Aquest dijous el Tour de França ha presentat el seu recorregut amb la presència dels millors ciclistes del pilot internacional i de les grans llegendes de la prova francesa. L’edició 2019 no passarà pel nostre país però compta amb alguns al·licients ineludibles per als amants del ciclisme. Fem una tria dels ingredients més engrescadors i us els oferim a continuació. En general, la prova pateix dels mateixos mals que han donat pas a edicions del Tour més aviat grises en els darrers anys.

Tourmalet

El colós dels Pirineus tornarà a acollir un final d’etapa després de la primera experiència viscuda el 2010 amb triomf d’Andy Schleck per rememorar el centenari del seu descobriment com a port de muntanya per al ciclisme. El 2019 el Tourmalet serà escenari del final de la 14a etapa en el segon dia de cursa als Pirineus i després d’un únic port de primera categoria. Tercer cop a la història que la meta s’enfila dalt del cim.

Ballon d’Alsace camí del primer final en alt

La primera setmana hi haurà moviments amb la dura arribada a La Planche des Belles Filles amb un encadenat de ports interessant i una prèvia al Col des Chevrères que hauria marcat diferències a la tercera setmana de competició. Rampots del 20% que deixaran clar d’entrada qui queda descartat de la lluita pel mallot groc.

Iseran

El port de muntanya ciclable més alt dels Alps torna al Tour 12 anys després de la seva inclusió en el recorregut. Un port de més de 2.700 metres d’altitud en una etapa curta de 122 quilòmetres que serà la penúltima dificultat dels Alps abans d’arribar a París. Tot just serà la vuitena vegada que el Tour passarà per l’Iseran, descobert per primer cop el 1938.

Galibier-Izoard

Els dos grans ports de muntanya dels Alps, cites clàssiques com poques a la ronda francesa, oferiran un primer embat als ciclistes en el tríptic alpí final. Etapa de 207 quilòmetres (la més llarga de muntanya) amb les dues ascensions de categoria especial i amb un llarg descens fins a la meta. Podria ser un any propici perquè al Galibier hi hagi focs artificials entre els candidats a la general.

27 quilòmetres de contrarellotge individual

La xifra tendeix a baixar any rere any i el 2019 hi haurà una única crono individual de 27 quilòmetres a Pau que, a més, no serà pas plana i permetrà maquillar les diferències als escaladors més purs. Un Tour contra els grans especialistes contra el cronòmetre, un cop més, i que obligarà els equips a pensar bé el seu 8 inicial perquè el segon dia de competició la contrarellotge per equips de 28 quilòmetres pot generar diferències importants entre els homes de la general.

7 etapes de muntanya escurçada

Sense arribar a l’extrem de programar una etapa per sota els 100 quilòmetres, el cert és que 4 de les 7 etapes del Tour 2019 que poden decidir la general a la muntanya no arriben als 160 quilòmetres. Es constata un cop més l’aposta pels quilometratges curts amb dues excepcions: la jornada del Galibier i el primer dia dels Pirineus. El darrer dia de muntanya amb final a Val Thorens, decebedor.

Tour de Flandes a petita escala?

L’etapa inaugural a Brussel·les del Tour de França consta de 192 quilòmetres i a priori estarà farcida de petites cotes que recordaran la batalla de cada primavera al Tour de França. Amb indrets de pas com el Kappelmuur, el Tour debutarà amb una clàssica encoberta que pot regalar un bon espectacle inaugural.

Una emboscada camí de Saint-Étienne

De vegades són etapes “menors” les que ofereixen un espectacle més gran. Traçat de 199 quilòmetres a la 8a etapa del Tour amb cinc cotes puntuables i moltes més cotes que no computaran per a la classificació de muntanya. Dia marcat des d’ara mateix a l’agenda per a tots els grans amants de les escapades.