Tour de França: Tres catalans al Mont Saint-Michel

2 minuts de lectura

Tres ciclistes dels nostres prendran aquest dissabte la sortida del Tour de França en la seva primera etapa dels d’un paratge tant especial com pornografiat pel turisme com és el Mont Saint-Michel i fins la famosa Utah Beach del desembarcament de Normandia a Sainte Marie du Mont. Els dos catalans de Katúixa, Joaquim ‘El Purito’ Rodríguez i Alberto Losada, i el rejovenit rodador valencià de l’Orica Greenedge, Rubén Plaza. Tots tres seran els nostres representants en la ronda francesa i des de la Fosbury ens atrevim a dipositar en dos d’ells, Purito i Plaza, opcions de lluitar per una victòria d’etapa i, també, la classificació entre els 20 o 30 millors de la general.

El Purito, amb una etapa a casa

Pot semblar un sacrilegi relegar el rol que ha de tenir en carrera Joaquim Rodríguez a un mer buscador d’etapes. Ell ha estat podi del Tour i manté l’ascendència, el lideratge d’un equip prou potent com el rus i l’explosivitat. A més, és un ciclista conscient de les seves capacitats, amb una espurna en les darreres pujades quasi insuperable. Un rematador d’etapes. L’edat, però, sembla enguany haver-li fet acte de presència i, en competició, ha mostrat dificultats per aguantar amb els millors a l’hora de les garrofes. Els seus 36 anys pesen, però és encara més decisori el fet que el nou ciclisme de circular “amb el tren” sembla dissenyat perquè ànimes lliures com el Purito no puguin tenir opcions.

El Purito, que ha estat considerat favorit els darrers anys, no sembla d’entrada partir des de la primera fila de favorits però això pot ser el seu màxim aval. Si perd minuts amb els millors de la carrera, pot arribar a la muntanya amb marge de maniobra. Tot i així la qualitat i el físic hi són i si supera bé els dies de competició pot ser un top-10 de manual. El que li faria més il·lusió és, però, guanyar l’etapa que transcorrerà per la seva Andorra d’adopció, allà on viu, entrena i pregona el ciclisme per les seves muntanyes i valls. L’etapa andorrana de Vielha a Arcalís transcorre per carreteres que ell coneix millor que ningú.

Losada, el que demani el Purito

Alberto Losada serà el lloctinent del Purito Rodríguez, treballant per ell i com a ciclista confident de primera necessitat. El de Sant Just Desvern té claríssim el seu rol de gregari i només en cas de necessitat d’equip intentarà infiltrar-se en alguna escapada nombrosa de les que s’estilen en els primers quilòmetres d’algunes etapes. Com a home d’equip, no és descartable que el propi Katúixa també el pugui fer treballar per Zakarin si l’escalador rus es converteix –cosa improbable sortint d’una lesió– en el cromo principal de l’equip a la classificació general.

Plaza, amb llibertat de moviments

En una tercera o setena joventut, Rubén Plaza va ser un dels guanyadors d’etapa més sorprenents de l’edició de l’any passat quan amb el mallot del Lampre es va adjudicar el parcial que acabava a Gap. Als 36 anys ha anat a parar a un equip, l’Orica, en el que tindrà llibertat de moviments. No demanava més i el seu olfacte competitiu, que li ha valgut la gens menyspreable xifra de 22 victòries professionals, segur que el disposarà en algun dia assenyalat i en l’emboscada pertinent del dia. És bon rodador, se sap defensar a la muntanya i no és descartable que si Yates fa fallida a la muntanya passi a ser l’home de referència de l’equip a la general on pot quedar entre els 20 primers si fa bona la seva regularitat durant les tres setmanes de competició.