Com cada any fem una mirada al recorregut esportiu de la ronda francesa. El Tour 2022 comença aquest 1 de juliol a Copenhaguen.
Tres dies a Dinamarca. Dia de descans. Carreteres del nord de França. Anar agafant el camí cap als Alps, amb pas suís inclòs. Massís central. Carcassona. Pirineus. La contrarellotge. París. El Tour de França torna a ser el gran protagonista esportiu del mes de juliol i ho fa amb pocs ciclistes del nostre país (Enric Mas, Marc Soler, Albert Torres) i un bon grapat més que hi resideix o que se’l coneix pam a pam, com en Sepp Kuss. Amb ganes de resoldre les incògnites que ens ofereix la ronda francesa, ens fixem en les etapes programades per a l’ocasió.
Intuïm d’entrada que el Tour pot oferir més espectacle en etapes planes de les previstes com a “intranscendents”, o fins i tot algun dia boig en mitja muntanya, però aquí seguim els patrons clàssics i fem una tria dels cinc dies que a priori haurien de tenir més pes en la lluita per la general i oferir més diversió a l’espectador. Quan la realitat ens desmenteixi, no ens ho tingueu en compte.
Etapa 5. Dimecres 6 de juliol. Lille – Arenberg. 157km.
És l’etapa que genera més expectativa del Tour 2022 pel retorn de les llambordes a la ronda gal·la, ja viscudes prou recentment el 2018 amb triomf de John Degenkolb i el 2014 en el Tour de Vincenzo Nibali. Una clàssica del nord amb onze trams de llambordes concentrats en la segona meitat de l’etapa que com sempre generarà molta tensió entre els favorits a la general i que ha condicionat la confecció dels equips dels favorits, amb especialistes en el terreny per protegir els líders. Més enllà de la general, hauria de ser un dia molt engrescador per a l’aficionat, amb ànimes lliures com Van der Poel, Stuyven, Politt, Sagan o Turgis anant a totes, més enllà del rol que puguin jugar ciclistes cridats a exercir de gregaris, des de Van Aert a Van Baarle.
Etapa 11. Dimecres 13 de juliol. Albertville – Col du Granon. 151,7 km.
Després de La Super Planche des Belles Filles i d’un contacte ja més continuat amb la muntanya, la primera gran etapa d’alta muntanya es viurà aquesta jornada amb quatre ports ben reconeixibles i un dur final al Col de Granon. Amb el sempre benvingut pas per l’atractiu televisiu dels Lacets de Montvernier, la cursa s’endureix amb el pas pel Telegraphe i especialment per l’ascensió al Galibier, per sobre els 2600 metres d’altitud, abans del llarg descens cap al peu de port final a Granon (més d’11 quilòmetres al 9,2%). És probablement l’etapa de muntanya més ben dissenyada d’aquest Tour de França i obre la porta a que el Galibier sigui decisiu. Tant de bo.
Etapa 12. Dijous 14 de juliol. Briançon – Alpe d’Huez. 165,1 km.
El dia següent, en plena jornada festiva a França, el Tour ens regala el final més emblemàtic possible amb les clàssiques corbes de l’Alpe d’Huez, que arribarà després d’uns quants quilòmetres plans i de les llargues ascensions prèvies al Galibier i a Croix de Fer. El recorregut encadenat no entusiasma d’entrada, però també és cert que pot premiar els equips forts en muntanya i penalitzar els líders que corrin “sols”. Sigui com sigui, l’Alpe d’Huez és motiu suficient per justificar una etapa sencera i és dels dies que valdrà la pena veure passi el que passi a la carretera.
Etapa 18. Dijous 21 de juliol. Lourdes – Hautacam. 143,2 km.
Després d’uns dies de mitja muntanya i d’una jornada de transició, arriben els Pirineus al Tour 2022 amb tres etapes “correctes” en què l’al·licient principal passa pel tancament del tríptic a Hautacam, port mitificat com pocs gràcies als records i a la cançó de Manel. Obviant un dia més el quilometratge ridícul (ai, si algú al Tour decidís posar de tant en tant alguna etapa llarga d’alta muntanya…), el cert és que l’etapa està pensada per oferir uns 80 quilòmetres finals frenètics amb un encadenat en aquest cas ben triat entre Aubisque, el molt interessant Spandelles i els 13 quilòmetres quasi al 8% finals d’Hautacam. És l’últim dia per als escaladors i és probable que el Tour arribi aquí dat i beneït, però en cas de ser una cursa oberta, hi ha terreny suficient per embogir i posar contra les cordes els rivals.
Etapa 20. Dissabte 23 de juliol. Lacapalle/Marival – Rocamadour. 40,7 km.
L’última etapa competitiva del Tour de França abans de la passejada final als Camps Elisis és una contrarellotge individual que per primera vegada en els últims vuit anys és capaç de superar els 40 quilòmetres. Una crono plana amb dues cotes al final, una de les quals en plena arribada a la bonica Rocamadour, però en què els especialistes tenen terreny per treure un temps preciós als rivals. L’única incògnita és si una bona jornada competitiva com aquesta tindrà alguna afectació en la general del Tour 2022 o tot arribarà dat i beneït.