L’Eroica, el ciclisme més vintage

2 minuts de lectura

En una època en la que el ciclisme professional està dominat per les ordres d’equip, els pulsòmetres, els ‘pinganillos’ i, malauradament, sovint els casos de dopatge, hi ha cada vegada més aficionats a la bicicleta que fan un esforç per recuperar l’essència d’aquest esport. Això és el que van començar a fer el 1997 un petit grup de col·leccionistes de bicicletes i amants del ciclisme primigeni de la Toscana, que van crear L’Eroica (l’heroica en català), una marxa cicloturista que tenia com a objectiu que els més joves poguessin viure en la pròpia pell l’experiència de grans noms del ciclisme clàssic com Fausto Coppi o Gino Bartali, recuperant el que els organitzadors anomenen com “la bellesa de la fatiga”.

L'Eroica 2

Les normes per participar en aquesta marxa que recorria la regió vinícola del Chianti eren clares. Per formar-ne part, es necessitava comptar amb una bicicleta de carretera fabricada abans de 1987 i que comptés amb una sèrie de característiques tècniques pròpies de les que s’utilitzaven a finals del segle XIX i principis del segle XX. A part d’això, els participants s’equipaven també amb la roba i els accessoris propis de les èpoques recordades.

92 participants van participar en aquella primera cursa de L’Eroica. L’octubre d’enguany se celebrarà ja la 20a edició d’aquesta marxa, que amb els anys ha crescut fins als 6.000 participants, amb molta presència de cicloturistes d’altres països. I és que tot i que néixer a Itàlia, la filosofia de L’Eroica la comparteixen milers d’aficionats arreu del món. Per això, avui dia sota el paraigües d’aquesta marca ja hi ha vuit marxes més per diversos continents i en llocs tan diferents com els Països Baixos, la Gran Bretanya, Califòrnia, el Japó, l’Uruguay, Sudàfrica o La Rioja.

L'Eroica 3

A Catalunya també rememorem

A Catalunya també hi ha arribat la febre pel ciclisme clàssic. Malgrat que no forma part del catàleg oficial de L’Eroica, pels camins del Penedès ja fa anys que s’hi celebra La Pedals de Clip, una marxa amb inici i final a Sant Martí Sarroca i que es regeix també per l’exclusivitat de les bicicletes clàssiques entre els vehicles que hi poden participar. El pròxim 22 de maig tindrà lloc l’edició d’aquest 2016.

La Pedals de Clip

Tot i que la filosofia de L’Eroica aposta clarament pel ciclisme amateur i no de competició, el 2007 es va crear una versió de l’esdeveniment per a professionals. Així, va néixer l’Strade Bianche, una cursa que forma part del calendari oficial de l’UCI, que té bona part del recorregut també per pistes sense asfaltar de la zona del Chianti i que en les seves nou edicions ha vist com els grans ciclistes professionals també s’interessen per les curses d’època, amb guanyadors de tant renom com Fabian Cancellara, Phillipe Gilbert o Michal Kwiatkowski.