Cinc etapes que no et pots perdre del Giro d’Itàlia 2018

2 minuts de lectura
Arriba la primera de les tres grans curses per etapes: el Giro d’Itàlia. Una 101a edició de 3.546 km, amb polèmic inici a Jerusalem i final a Roma.

Molta presència de la muntanya, amb vuit finals en alt i 44 km de contrarellotge dividits en dues etapes. La gran novetat és la presència de Chris Froome, que enmig d’una possible suspensió per dopatge participarà per primera vegada a la ronda italiana. Tom Dumoulin, campió el 2017, serà el gran rival a batre. Fabio Aru, Johan Esteban Chaves. Miguel Ángel López o Thibaut Pinot són altres noms destacats.

No podem preveure quines seran les etapes més decisives d’aquest Giro però si només en pots veure algunes, et recomanem que no et perdis les següents:

6a etapa: Caltanissetta-Etna (163 km). Dijous 10 de maig

En l’última de les etapes sicilianes, el Giro viurà la primera jornada que pot deixar diferències significatives entre els favorits. L’ascensió al volcà Etna, tot i que vindrà precedida d’un recorregut curt i a priori plàcid, pot fer una primera selecció entre els grans noms del pilot amb 15 km durs, amb un pendent mitjà del 6,5% i desnivells que arriben al 15%. L’any passat la cursa ja hi va pujar, amb victòria de l’eslovè Jan Polanc.

6a etapa Giro

14a etapa: San Vito al Tagliamento-Monte Zoncolan (181 km). Dissabte 19 de maig

Abans d’arribar a l’última setmana de la cursa, els corredors s’enfrontaran al Monte Zoncolan, l’ascensió més dura d’aquesta edició i una de les més severes d’Europa. El Zoncolan tancarà una etapa difícil, on els ciclistes ja hauran hagut de fer front a quatre ports previs. Situat als Alps Càrnics, prop de Venècia, es tracta d’una pujada que no és excessivament llarga, 10,1 km, però amb un desnivell mitjà de l’11,9%, una barbaritat, i pics màxims del 22%. És un d’aquells ports on les estratègies acostumen a fer figa i cadascú puja com pot. Espectacle assegurat.

14a etapa Giro

16a etapa: Trento-Rovereto (34,5 km, CRI). Dimarts 22 de maig

Entre tanta muntanya, pocs quilòmetres de contrarellotge. Tot i així, serà un dels dies més esperats per Tom Dumoulin, vigent campió i gran especialista en aquesta disciplina. Trobarà un recorregut molt pla però amb Chris Froome, que també es defensa de meravella contra el cronòmetre, pot tenir-hi dificultats per marcar diferències.

16a etapa Giro

19a etapa: Venaria Reale-Bardonecchia (181 km). Divendres 25 de maig

Els Alps en la seva màxima expressió en una etapa que es disputa amb la del Monte Zoncolan ser considerada l’etapa reina d’aquesta edició. Quatre ports de muntanya, entre els quals a mig recorregut el Colle delle Finestre, la Cima Coppi d’aquest Giro a 2.178 metre d’alçada. Es tracta d’un port molt dur, 18’5 km d’ascensió amb un pendent constant situat entre el 8 i el 10%. Per si això fos poc, els últims 8 km són per una carretera sense asfaltar. Després del descens, pujada a Sestrière i finalment queda encara escalar el Jafferau, 7 km amb rampes que arriben al 14% que poden acabar d’enfonsar als que arribin sense forces.

19a etapa Giro

20a etapa: Susa-Cervinia (214 km). Dissabte 26 de maig

La duresa de l’etapa del dia anterior es notarà encara més el penúltim dia, en un recorregut que farà que els ciclistes se’n recordin dels organitzadors de la prova. Tres últimes llargues ascensions que faran que el líder, a no ser que tingui una diferència abismal, hagi d’estar a l’aguait si no vol sorpreses d’última hora. 214 km amb quasi 4.000 metres de desnivell que finalitzaran a Cervinia, a 2.000 metres d’alçada.

20a etapa Giro

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!