Una contrarellotge que ressegueix les muralles de Jerusalem, una etapa entre Haifa i Tel Aviv i una altra entre Beer Seva i Eliat que ja van ser rebutjades en el moment del seu anunci per les principals autoritats palestines i que ara reben un nou revés amb la petició pública de 120 entitats en defensa dels drets humans per evitar el recorregut programat.
L’any 2018 Israel celebrarà el 70è aniversari de la polèmica fundació del seu estat, una celebració que per als palestins és el recordatori funest de la Nakba, l’èxode forçat de centenars de milers de persones que van perdre les seves cases i les seves terres. El Giro d’Itàlia, utilitzant al llegendari Gino Bartali i la seva lluita durant la segona guerra mundial com a excusa, va decidir apostar fort per convertir-se en la primera de les tres grans voltes ciclistes en començar la prova fora del territori europeu.
El govern israelià presidit per l’ultradretà Netanyahu, simultàniament, confirmava el seu projecte de guanyar credibilitat a través d’invertir milions d’euros en l’esport i que ja va patir una sonora ensopegada gràcies a la dignitat dels jugadors de la NFL.
Un manifest en defensa dels drets humans
Una setmana abans que el Giro d’Itàlia faci la presentació oficial de la carrera (el 29 de novembre, precisament el Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí) personalitats i entitats han fet públic un manifest en què s’insta als organitzadors de la ronda italiana a canviar d’ubicació les tres primeres etapes per no emparar les greus i creixents violacions del dret internacional i dels drets humans dels palestins que practica l’estat d’Israel.
Noam Chomsky, representants d’Itàlia al Parlament Europeu o relators de l’ONU sobre els drets palestins són les cares visibles d’un text que compta, d’entrada, amb el suport de 120 organitzacions de drets humans, sindicats, associacions esportives, grups religiosos i entitats de turisme ètic.
El manifest constata que la celebració del Giro a Israel normalitzarà l’ocupació militar i la discriminació d’Israel contra els palestins, i augmentarà la sensació d’impunitat d’un estat que nega de forma constant els drets palestins reconeguts per la ONU. També denuncia que el Giro treballi amb la companyia Comtec Group, organitzador de l’anomenat “Big Start”, i que du a terme activitats en assentaments il·legals.
La tercera etapa planificada, que passarà per desenes de pobles palestins, és contestada amb especial èmfasi: “Israel es nega a reconèixer o proporcionar-hi els serveis més bàsics, incloent l’electricitat, l’aigua, clíniques, escoles i carreteres”, alguna de les quals s’ha demolit en més de 100 ocasions.
Marxes ciclistes per la llibertat
No és el primer moviment que s’exerceix contra la decisió del Giro. Milers de persones han escrit en els darrers mesos cartes i correus electrònics a l’empresa responsable de la prova italiana, RCS, demanant un canvi de recorregut. A més, aquest cap de setmana des del BDS (Boicot, Desinversions i Sancions) Itàlia s’han organitzat marxes ciclistes en diverses ciutats (Bolònia, Roma, Nàpols, Florència, Milà…) per defensar l’esport com a eina de llibertat i per denunciar l’apartheid que practica Israel en ple segle XXI.
Les mobilitzacions sobre el Giro a Israel, a més, ajuden a visibilitzar pràctiques habituals des del món de l’esport al país mediterrani. Concretament en ciclisme, cal tenir en compte que la federació de ciclisme israeliana patrocina i organitza diverses curses de la lliga anual en territoris palestins ocupats per l’èxercit d’Israel. Dies abans del Giro 2018, de fet, l’equip israelià participarà en una cursa per la Jerusalem Oriental ocupada fins a l’assentament il·legal de Pisgat Ze’ev.