Israel i la NFL: el tret per la culata

La campanya Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) ja fa temps que preocupa al govern d’Israel. Aquest moviment iniciat el 2005 acompanya la lluita palestina per la justícia més elemental arreu del món. Les accions contra el govern Israel fins que compleixi el dret internacional i respecti els drets del poble palestí han anat creixent amb el pas del temps fins al punt de generar una reacció per part del govern de Netanyahu, que ha desacreditat la campanya i els seus objectius en nombroses ocasions.

Una de les maneres de combatre-la és l’ús de persones famoses d’arreu del món com a ambaixadors del país. Viatges pagats d’estrelles internacionals a Israel per tal que expliquin les seves bondats als seus països d’origen i davant la premsa internacional. I com era previsible, l’esport juga un paper predominant en aquestes accions. Un cop finalitzada la temporada de la NFL amb la Super Bowl, Israel ha organitzat un viatge d’una setmana per a 11 estrelles d’aquesta competició nord-americana.

Gilad Erdan i Benjamin Netanyahu, dos pesos pesants del govern d'Israel

Gilad Erdan i Benjamin Netanyahu, dos pesos pesants del govern d’Israel

Gilad Erdan, ministre de diplomàcia i afers estratègics, feia una crida als jugadors a lluitar contra “Les imatges negatives o falses d’Israel“. Afegia que “els jugadors s’enduran una idea equilibrada d’Israel” i justificava el viatge d’aquesta manera: “El ministeri que lidero està encapçalant una intensa lluita contra la campanya de deslegitimació i BDS contra Israel, i una part d’aquesta lluita inclou l’acollida de líders d’opinió i persones influents d’arreu del món procedents de diferents camps com l’esport“. El ministre de turisme Yariv Levin va anar més enllà: “Els jugadors es convertiran en ambaixadors de la bona voluntat d’Israel“.

L’activisme internacional capgira la truita

Tan bon punt es va donar a conèixer el viatge, van aparèixer les veus crítiques. Fa una setmana el diari The Nation publicava una carta dirigida als jugadors de la NFL convidats per Netanyahu. Una crida contundent a no participar en el viatge firmada per associacions en defensa dels drets palestins i per personalitats reconegudes de diversos àmbits. També des de l’esport, amb les firmes de John Carlos, l’home del puny alçat a Mèxic 1968, o Craig Hodges, ex jugador de la NBA.

L’efecte crida va tenir una resposta immediata en Michael Bennett. El jugador dels Seahawks va penjar un escrit a les xarxes socials en què anunciava que no participaria al viatge. Bennett explicava que no acceptava ser utilitzat pel govern d’Israel: “Quan vagi a Israel -i tinc previst anar-hi- no només visitaré Israel sinó també Cisjordània i Gaza per poder veure com els palestins, que han anomenat casa seva aquesta terra des de fa milers d’anys, viuen les seves vides. Vull ser la veu dels sense veu i això no ho podré fer en un viatge com aquest“.

9-michael-bennett-de_pg_600

Michael Bennett, jugador dels Seahawks i líder del boicot al viatge de la NFL a Israel

Michael Bennett, per cert, és germà de Martellus, un dels herois dels Patriots que fa uns dies va negar-se a ser rebut a la casa blanca per Donald Trump com a protesta per les polítiques del nou mandatari nord-americà.

La decisió de Bennett no ha estat aïllada. 5 jugadors més s’han sumat al boicot i aquests dies, a Israel, només hi viatgen 5 dels 11 jugadors convidats pel seu govern. L’objectiu de comptar amb grans ambaixadors internacionals ha quedat en entredit. Aquest cop els ha sortit el tret per la culata.