Caminar al mar: la marxa aquàtica treu el cap a Catalunya

2 minuts de lectura
Aquest diumenge s’estrena una competició oficial d’aquesta disciplina al nostre país.

Si sou dels que responeu mar a la tradicional dicotomia “mar o muntanya?” i alhora us agrada l’excursionisme, potser és el moment de descobrir una disciplina esportiva que trenca esquemes. La marxa aquàtica va sorgir a Dunkerque l’any 2005 i es va estendre a Normandia i a Bretanya en una nova manera de fer esport a la platja per afavorir la fortalesa muscular i cardiovascular dels seus practicants així com el treball en equip.

La dinàmica és ben simple: es tracta de caminar pel litoral, però amb bona part del cos ja enfonsada a l’aigua. De fet, l’aigua ha de superar la cintura i enfilar-se com a màxim fins el diafragma. Vaja, que les cames queden submergides en tot moment. Els participants avancen en un grup enfilat i poden fer ús d’un rem per equilibrar-se i impulsar-se endavant més fàcilment. Més enllà de l’esforç físic l’exercici també serveix per millorar la coordinació i la postura corporal.

Les rutes de la marxa aquàtica es fan en itineraris definits prèviament en platges de poca fondària i en què es vetlla que no hi hagi risc de causar un impacte ambiental rellevant.

El primer Circuit de Catalunya, el primer Campionat de Catalunya

L’any 2019 la marxa aquàtica va irrompre a Catalunya amb la celebració d’una prova de l’Aqua Walking Tour a Roses. Aquest circuit internacional aplega proves a diferents països mediterranis: Catalunya, França, Algèria, Tunísia i Itàlia i va brillar amb força a l’Empordà en el seu debut català fins al punt que la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha optat per apostar per la marxa aquàtica i incloure-la com una disciplina més en el seu ampli ventall de modalitats esportives. Amb l’Aqua Walking Tour d’enguany suspès per la Covid-19, inclosa la prova que s’havia de disputar el maig a Salou, la FEEC tira endavant des d’aquest diumenge 30 d’agost la primera edició del Circuit Català de Marxa Aquàtica.

La cita comptarà amb cinc proves i conclourà a Cambrils el 4 d’octubre amb la disputa del primer Campionat de Catalunya de Marxa Aquàtica.

Salou, Creixell, Castelldefels, Roses i Cambrils seran les platges pioneres de la marxa aquàtica al nostre país. Segons indica el reglament del Circuit elaborat per la FEEC, els recorreguts de les proves s’hauran de disputar en un 95% en un medi aquàtica, tenir una distància d’entre dos i quatre quilòmetres i una durada d’entre 45 minuts i 2 hores. Tot és a punt, doncs, perquè comenci una cita que de ben segur serà vista amb certa incredulitat inicial per als banyistes però que promet arrelat ben aviat a Catalunya.