Cada pas compta: l’activitat física ens protegeix

3 minuts de lectura
Com cada any el 6 d’abril és un dia perfecte per posar en valor els beneficis de l’activitat física per a la salut i el benestar.

Ja fa una pila d’anys que a Catalunya el Dia Mundial de l’Activitat Física se celebra amb propostes i activitats que ajuden a conscienciar-nos sobre la importància de ser actius durant tota la vida i deixar enrere uns hàbits sedentaris que probablement s’han vist reforçats amb l’auge del teletreball i els canvis de rutines viscuts arran de la pandèmia. La crisi sanitària sense precedents recents ha comportat l’arribada de restriccions i una menor mobilitat general. I malgrat que durant la primavera passada es van viure els pics històrics d’activitat física registrats a les xarxes socials específiques coincidint amb el final del confinament més dur, el cert és que la nova realitat ha repercutit en un augment de la inactivitat física i, en conseqüència, en un major risc de sedentarisme, un dels grans problemes de salut dels països occidentals.

Amb aquest punt de partida, la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física enguany arriba amb un lema que va a l’arrel i que convida a tothom a sumar-s’hi: “Cada pas compta”. Una incitació directa a fer exercici, per petit que sembli, per mantenir-se actiu cada dia de l’any i disminuir el temps destinat a fer activitats sedentàries. De fet, la Societat Catalana de Medicina de l’Esport ha participat en l’elaboració d’un manifest per promoure l’activitat física post Covid-19, una crida urgent a l’acció que pren més sentit que mai i que val la pena recuperar en un dia com avui.

La campanya per celebrar aquesta jornada assenyalada s’allargarà fins el proper 4 de maig i el Govern encoratja a tothom a fer-se seu el lema i posar en pràctica activitats individuals o en grup bombolla durant aquestes setmanes i registrar-les al web específic de la campanya per fer bullir l’olla amb propostes de tota mena. Caminar, anar en bicicleta, utilitzar les escales i evitar els ascensors, nedar, ballar, fer marxa nòrdica… la llista d’activitats que ens conviden a ser actius físicament és llarguíssima i tothom pot trobar-ne una que s’adapti a les seves condicions i al seu temps disponible. L’important, com dèiem, és plantar cara a les rutines sedentàries.

L’Organització Mundial de la Salut recomana des de fa temps que les persones adultes facin un mínim de 150-300 minuts d’activitat física d’intensitat moderada cada setmana i que infants i adolescents destinin una hora diària l’activitat física moderada-vigorosa en uns temps en què l’abducció de les pantalles es fa cada cop més evident. Atès la situació actual de pandèmia aquest dimarts no hi haurà un gran acte central a Barcelona ni els centenars d’activitats ja habituals repartides arreu del territori, però sí que es tiren endavant algunes propostes específiques per ajudar a assolir els objectius que persegueix el Dia Mundial de l’Activitat Física.

Un gran repte escolar

Una d’aquestes propostes és el repte escolar “La volta més original al pati” que ha preparat l’Àrea d’Esport Escolar del Consell Català de l’Esport en el marc del Pla Català d’Esport a l’Escola per animar els centres educatius i el seu alumnat a participar del Dia Mundial de l’Activitat Física. Entre el 6 i el 30 d’abril tot l’alumnat està cridat a fer el desplaçament més original possible donant una o diverses voltes al pati de la seva escola i fer-ne difusió a través de les xarxes socials explicant com s’ha fet el repte, amb fotos o vídeos que ho acreditin i fent difusió alhora del lema i el manifest del Dia Mundial de l’Activitat Física d’enguany. Els responsables del repte citen opcions prou divertides com fer la volta a peu coix, saltant a corda, fent tombarelles, disfressats o amb música, i des de la Fosbury convidem a infants i joves a fer-la fent salts cap endarrere en una demostració de tècnica i coordinació brillant.

La iniciativa va vinculada a un concurs (aquí trobareu la resta de detalls) que premiarà la proposta més original de cada territori amb un taller, una xerrada o una visita al Circuit de Barcelona-Catalunya durant el curs vinent per al centre premiat. L’objectiu del repte, però, va molt més enllà del concurs i té com a missió principal conscienciar a infants i adolescents sobre la pràctica física com a eina per millorar la salut i la seva qualitat de vida. Cada pas compta, des de petits.

Si encara teniu dubtes sobre la protecció que ens ofereix l’activitat física heu de saber quatre dades essencials:

  • Les persones sedentàries tenen entre un 20 i un 30% més de risc de mort respecte les persones actives físicament.
  • Un estil de vida actiu ajuda a no patir malalties cròniques cardiovasculars, el càncer o la diabetis, i, en tot cas, a disminuir-ne els seus efectes.
  • Cada persona sedentària genera una despesa sanitària anual 150-300 euros més gran que la d’una persona activa.
  • A Catalunya s’estima que cada any hi ha més de 3.000 morts vinculats als efectes del sedentarisme.

Per a més informacióCanal Salut / Esportcat