Palma viu una vetllada històrica de boxa femenina

2 minuts de lectura
Les dones púgils han sigut les úniques protagonistes d’una vetllada que vol transformar consciències.

La boxa va ser el darrer esport olímpic en incloure les dones als Jocs i continua sent una de les poques disciplines en què aquest estiu encara es repartiran més medalles per als homes. El retrat internacional d’un esport que va decidir esperar fins a Londres 2012 per fer un canvi de rumb històric es queda curt si ens fixem en la vetllada celebrada aquest cap de setmana a Palma: 8 combats i 16 boxejadores han sigut les protagonistes de la primera vetllada exclusiva de boxa femenina a Mallorca.

L’aposta de la Federació Balear de Boxa (amb el suport de l’Ajuntament de Palma) arriba en un moment en què els esports de contacte no només han perdut l’etiqueta de ser masculins sinó que caminen de mica en mica cap a una igualtat impensable en altres disciplines. La vetllada viscuda al pavelló David Munar ha servit, doncs, per reforçar el pes que han guanyat les dones a la boxa i normalitzar una evidència: els seus combats són atractius per si mateixos i no necessiten anar acompanyats de cap reclam masculí per congregar públic a les vetllades.

Unes 200 persones han assistit a la proposta de la Federació Balear de Boxa, concentrada en 90 minuts i vuit combats diferents en què boxejadores de vuit clubs diferents procedents de Mallorca i de diversos punts de la Península Ibèrica han ofert un alt nivell competitiu, amb un combat estrella entre Alejandra Nombela (Tristán Boxing Club) i Cristina Navarro (Motorcity) guanyada als punts per la segona, una de les púgils més destacades de Mallorca. Altres boxejadores de Palma com Stephanei Sangou (Motorcity), Isabel Ferrer (Príncipes) o Esther Boliches (Soul Boxing) també van aconseguir la victòria.

La fotografia que encapçala aquest article és de la Federació Balear de Boxa

La Boxa, eina d’integració social

La vetllada és pionera i ha comptat amb el suport de les institucions. Sonia Vivas, regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI ha assegurat que “donarem suport a totes les iniciatives que tinguin a veure amb l’esport de contacte a les nostres illes perquè són disciplines que han estat demonitzades i que t’ensenyen disciplina, valors i una altra manera de viure“.

Més enllà de la vetllada, des de la Federació i l’Ajuntament de Palma expliquen que “un dels objectius és treballar la importància de la integració a través de la boxa. Més del 43% de les llicències federatives a les Balears són dones, joves estrangers o joves amb risc d’exclusió social. Treballem de manera intensa en la creació d’equips compactes de treball per tal que les persones joves s’integrin com més aviat millor i vegin en la pràctica esportiva una via de sortida de la seva situació personal complexa. També hem detectat un augment de joves menors d’edat procedents de centres d’ajuda per a víctimes de violència de gènere“.