Les jugadores del BM Granollers demanen un tracte just a TVC

4 minuts de lectura
En aquest tram final d’agost Esport 3 ha tornat a fer gala de la seva vocació poliesportiva amb diverses transmissions esportives de cites destacades al nostre país.

L’handbol ha tingut un pes important en aquesta programació amb la transmissió de la Supercopa de Catalunya el passat cap de setmana i del Torneig Ciutat de Granollers aquest mateix vespre. Dos enfrontaments del primer equip masculí malgrat que simultàniament el primer equip femení també era protagonista de les dues competicions. La diferència de tracte en la programació ha generat malestar entre les jugadores del club granollerí. Algunes d’elles firmen una carta per exposar el seu punt de vista on expressen que estan dolgudes, entristides i decebudes davant la situació.

DljFEixWwAA2_dW

Val la pena llegir el text que ajuda a reflexionar un cop més sobre la discriminació per gènere en la cobertura mediàtica de l’esport. Un cas concret que en aquest cas afecta a Esport 3 però que és comú a la majoria de mitjans del nostre país:

Carta de jugadores del BM Granollers a TV3

 

Benvolguda TV3 i responsables de la corporació,
A títol personal d’esportistes ens adrecem a vosaltres per fer-vos coneixedors del nostre malestar després dels fets succeïts arrel de la cobertura de la Supercopa de Catalunya d’handbol del cap de setmana passat per part d’Esport 3.
Com cada any Esport 3 ha retransmès les finals d’aquesta competició en directe, tant en categoria femenina com masculina, que normalment es jugaven en jornades i dies diferents. Essent la FCH entitat organitzadora i en aquesta ocasió amb seu per part del BMG, aquest cop tal i com ens van informar, les finals es jugaven seguides en una mateixa jornada, cosa que d’acord amb la resta de la programació dificultava trobar un espai ampli destinat a l’handbol. Per una banda, es va decidir donar ambdós partits en “streaming” i en directe pel web esport3.cat, i per l’altre de cara al directe televisat, només s’oferiria una de les finals, la segona de les 21h que era la masculina mentre que la femenina seria en diferit el dia següent.
Aquesta, es faria un dilluns a les 17h, franja horària que considerem gens adequada doncs és sabut per tothom que els índex d’audiència baixen considerablement en comparació amb un diumenge al vespre. La final masculina es va emetre finalment en un semidirecte televisat, donant així una visibilitat a l’handbol masculí beneficiosa respecte del femení, i generant d’aquesta manera un greuge comparatiu per raó de gènere que no ajuda a l’esport femení i encara menys l’handbol en sí ni a l’esport en general.
Com a jugadores del BMG, d’handbol a Catalunya i dones esportistes representant l’únic equip que disputa la competició a la màxima categoria d’handbol, la DHF a nivell espanyol, lamentem profundament aquesta discriminació.
Cal afegir que, un cop finalitzada la competició i havent-nos proclamat campiones de la mateixa, el ressò d’aquest títol ha estat escàs o gairebé inexistent, donant més espai al títol masculí que no pas al nostre. Va aparèixer un clip de menys de 20″ al TN Vespre, on es va donar informació errònia sobre els equips que disputaven la final femenina, faltant el respecte de manera greu l’equip rival que de forma meritòria va disputar un gran partit.
Emperò, sempre ens hem sentit recolzades pel vostre mitjà. De fet, mitjà de tots i totes, que cada cop més, i malgrat els índexs dedicats a l’esport femení encara siguin notablement insuficients, lluita per visibilitzar l’esport i la dona de manera justa. Ara bé, a l’hora de no disposar de l’espai suficient i d’haver de triar, sempre s’acaba triant cobrir l’esport masculí, tal i com ha succeït en aquesta Supercopa.
Com bé dèiem, diumenge ens vam proclamar campiones de manera lloable… i un cop vam manifestar el nostre descontent als responsables de la competició presents a Granollers diumenge passat, així com a autoritats i responsables de la programació de TV3, es fa saber a la cadena que aquest proper dimecres 29 d’agost, és a dir, avui a Granollers, també es disputa una nova competició important, competint els dos primers equips del club en un torneig internacional. Des de la corporació, que ja tenia constància només del partit masculí, se’ns informa que tan sols es cobriria el mateix, i de nou, se n’obviaria el femení.
En representació de nosaltres mateixes ens sentim rotundament decebudes, entristides i dolgudes davant d’aquesta situació. Creiem que TV3 té el deure (i perdoneu si ens equivoquem en aquest punt) com a agent esportiu encarregat de la difusió de l’esport de qualitat i de màximes categories nacionals, de cobrir les modalitats que s’ho mereixen, que són referents i sense discriminació, cosa que encara avui no es dona de manera equitativa ni igualitària a la televisió, web o altres espais d’accés obert propietat de TV3.
És per aquest motiu que us volíem traslladar la nostra opinió. Sense més intenció que la d’evitar que situacions semblants es tornin a donar en detriment de l’esport, i de l’esport femení.
Reiterem, no obstant, el nostre agraïment i elogi a la vostra tasca que en determinats moments de la temporada sí que cobreix les nostres competicions quan altres mitjans no ho fan. I de cara a futures ocasions podeu comptar amb la nostra col·laboració quan sigui precís que les jugadores d’handbol del nostre equip s’involucrin en qualsevol acció en benefici i difusió de l’esport. Entre tots i totes fem l’esport més gran, més atractiu i accessible a tothom!
Moltes gràcies per la vostra atenció. Ben cordialment,
Mireia Torras, Judith Vizuete, Kaba Gassama, Míriam González, Ona Vegué i Andrea de la Torre

Reviure la final

Si voleu gaudir del triomf del BM Granollers a la Supercopa de Catalunya, podeu fer-ho aquí.