El proper 4 de març coneixerem els guanyadors dels Oscars al Dolby Theatre de Los Angeles. El còmic Jimmy Kimmel serà l’encarregat de conduir una cerimònia que de ben segur estarà marcada pels nombrosos casos d’abusos sexuals i d’assetjament que han sortit a la llum en els darrers mesos amb cares molt conegudes de Hollywood com a principals responsables. Aquest dimarts 23 de gener l’acadèmia ha fet públiques les nominacions i Kobe Bryant s’ha endut una bona sorpresa: “Dear basketball” ha estat escollit com a candidat al millor curtmetratge d’animació.
Aquesta peça curta està basada en un text en forma de carta/poema que el jugador va publicar a “The Players Tribune” el 2015 i que remet directament a la seva trajectòria en el bàsquet a partir dels somnis i l’esforç dut a terme des de ben petit per arribar a ser un jugador capaç de marcar una època a la millor lliga del món. Produït, escrit, protagonitzat i narrat pel mateix Kobe Bryant, el curtmetratge compta amb la direcció del dibuixant i animador Glen Keane, responsable de personatges tan coneguts com Aladin, Pocahontas, Tarzan, Ariel o la Bèstia (de “La bella i la bèstia”, és clar!).
El curtmetratge va ser protagonista fa un mes durant l’homenatge al gran capità dels Lakers a l’Staples el dia que la franquícia retirava les seves dues samarretes: el “8” i el “24”. Va ser aquell dia en què el treball de l’ex jugador i de Keane va ser visionat per primera vegada entre el gran públic, enduent-se elogis de tota mena i també felicitacions, atès que va ser el mateix dia en què es va saber que havia estat pre-seleccionat per als Oscars. El curt ha guanyat el premi especial del jurat al “World Animation Celebration” de 2017 i ha estat nominat, també, per als premis Annie. La música de John Williams, sens dubte, és un factor guanyador.
https://www.youtube.com/watch?v=ln6uKjedzj4
Un Oscar abans que el Hall of Fame?
L’escorta va anunciar la seva retirada el 2016 després de 20 temporades com a professional a la NBA amb un total de 1.346 partits disputats i uns números brillants: 25 punts, 5,2 rebots, 4,7 assistències i 1,4 pilotes recuperades per partit. Bryant va guanyar l’anell de campió en cinc ocasions diferents (dues d’elles, amb Pau Gasol com a escuder principal), va ser MVP de la temporada 2008 i també el millor jugador de les finals de 2009 i 2010.
En cas de guanyar l’estatueta, Kobe Bryant haurà rebut abans el reconeixement definitiu del cinema que el del món del bàsquet: el saló de la fama, que l’espera amb els braços oberts, encara haurà d’esperar 3 anys més abans de poder incloure la figura d’un dels anotadors més letals de tots els temps.
L’esport, molt més nominat
L’anunci de les pel·lícules nominades ha contribuït a reforçar el paper de l’esport com a base d’històries potents a la gran pantalla. Fa un temps vam fer un repàs de les pel·lícules que han guanyat com a mínim una estatueta amb l’esport com a fil conductor. Què passarà aquest 2018?
De moment, tenim bones notícies: “I, Tonya“, la pel·lícula que recorda la trajectòria de Tonya Harding i que ens va portar a parlar d’una patinadora ucraïnesa que va fer història per al seu país, ha estat nominada a tres premis (millor muntatge, millor actriu i millor actriu secundària). De la seva banda, “Molly’s Game“, el film que comença amb una escena en què no tot el que s’explica és verídic, aspirarà a guanyar el premi al millor guió adaptat. Finalment, “Icarus” és candidat al millor documental amb el dopatge al centre del focus. Ben aviat en parlarem a La Fosbury.