Barcelona vol ser punt de trobada cicloturístic

2 minuts de lectura
La tardor del 2020 podrien confluir a Barcelona tres fòrums que la convertirien en punt de trobada cicloturístic a nivell europeu. La ciutat no vol deixar escapar el tren d’un sector en auge i la Generalitat ja ha presentat la proposta de Barcelona com a candidata per acollir la Conferència europea sobre Cicloturisme 2020.

Hi ha plena entesa entre administracions per assolir el propòsit. Generalitat, Adjuntamentt, Diputació, Àrea Metropolitana i la Federació d’Entitats per la Mobilitat amb Bicicleta de Catalunya col·laboren conjuntament en la candidatura que es proposa una triple coincidència que multiplicaria l’efecte d’aquesta Conferència. Un dels punts forts que la candidatura de Barcelona vol posar de relleu és que confliuria amb dos esdeveniments més relacionats amb la bicicleta: el Congrés Internacional de la Bicicleta i la 17a edició del congrés ibèric “La Bicicleta i la Ciutat”, una iniciativa promoguda per la Confederació en Defensa de la Bici (ConBici) i la Federació Portuguesa de Cicloturisme i Usuàries de la Bicicleta (FPCUB).

El fòrum més important del continent

El Govern de la Generalitat ha presentat Barcelona com a candidata per acollir la Conferència europea sobre cicloturisme i la xarxa EuroVelo l’any 2020, el principal fòrum sobre cicloturisme a Europa, que promou la Federació Europea de Ciclistes (ECF, per les sigles en anglès). La Conferència europea sobre cicloturisme i la xarxa EuroVelo és una cita biennal que s’organitza des de 2012 per promocionar el cicloturisme a Europa i impulsar el desplegament de la xarxa EuroVelo, un conjunt de 15 rutes cicloturístiques que creuen Europa de punta a punta.

Així, la conferència aplega touroperadors, companyies de transport, universitats, organismes de turisme, administracions públiques i usuaris de la bicicleta, entre altres. Basilea, Viena, Nantes o Limburg han estat les ciutats europees que han acollit aquest fins ara aquest esdeveniment, que serveix per a compartir coneixement i ressaltar bones pràctiques. Aquesta tardor es donarà a conèixer la ciutat finalment escollida per acollir l’esdeveniment el 2020.

Una candidatura mediterrània

La candidatura catalana pretén donar una aproximació mediterrània a la Conferència en la reflexió sobre els reptes de desenvolupar el cicloturisme i consolidar aquest sector en el marc d’una mobilitat i d’un turisme més sostenibles. Així, des de Barcelona es vol liderar la reflexió sobre el paper que la bicicleta i el cicloturisme poden jugar en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en què es basa l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Aquesta Conferència representa una gran oportunitat per donar impuls al cicloturisme a l’arc Mediterrani i estendre i consolidar la ruta EuroVelo 8, entre Cadis i Xipre, que transcorre per Catalunya i que la Generalitat està impulsant des de la Jonquera fins a Ulldecona.

El cicloturisme és una activitat recreativa, esportiva i no competitiva que combina l’activitat física i el turisme. A Europa hi ha cada any uns 2.300 milions de viatges de cicloturisme. L’impacte econòmic total que produeixen es calcula en 44.000 milions d’euros, dels quals 9.000 són atribuïbles al turisme en sentit estricte. Així, a més del rol d’aquest sector en la promoció d’una mobilitat sostenible, el cicloturisme té un important potencial econòmic a Catalunya, tenint en compte les seves condicions climàtiques, orogràfiques i paisatgístiques.