Imatge promocional del repte Ineos 1:59

Tot de cara per batre les dues hores

4 minuts de lectura
Si ho aconsegueix serà una proesa humana. No serà una marató, però seran els 42,195 quilòmetres. No serà una carrera convencional, sinó una cursa especialment dissenyada. No competirà amb ningú sinó que tindrà les millors llebres a disposició. Tot el que es vulgui: però Kipchoge serà ell i les seves cames per esbotzar el límit més comú i mític de l’atletisme: el de les dues hores en marató.

Més que córrer, volarà. El plusmarquista mundial Eliud Kipchoge ha confirmat que aquest dissabte intentarà assolir la seva autentica obsessió amb capdavant del repte 1:59 d’Ineos. Els sona el nom? L’empresa més poderosa de la Gran Bretanya, que bateja l’equip ciclista més potent, s’ha situat com el company d’anhels perfecte d’aquest kenià pel que sembla no haver-hi límits. No serà una marató convencional sinó tot un projecte, dissenyat, pensat i consumat per a la proesa atlètica, per a l’assalt definitiu. Fins i tot mediàticament la cosa sembla escrita per acabar feliçment: serà a Viena, en un circuit al famós Parc del Prater, a tocar del parc d’atraccions més antic del món i de la seva famosa sínia, o nòria, o roda de París. Amb la ciutat dels palaus imperials de teló de fons.

Al principi, la idea inicial era fixar la temptativa a Londres però les condicions orogràfiques de Viena, amb un circuit pel parc que serà en gran part en línia recta, l’entorn, una magnífica arbreda, i la meteorologia de la ciutat, al voltant de 16 graus, han promogut el canvi de localització per a una prova que ja ha confirmat aquest dissabte com a dia òptim.

Per entendre el que és el repte ens podem imaginar tot de gent treballant-hi perquè tot estigui estudiat, com si d’un enlairament d’un coet especial es tractés.

El desafiament, que serà a primera hora del matí, utilitzarà un circuit de 9,6 quilòmetres que es recorrerà a anada i volta de 4,3 quilòmetres cadascuna. L’avinguda de Hauptalle, al costat de l’estadi Ernst Happel, serà l’avinguda per on Kipchoge abordarà gran part del seu desafiament per al qual el gegant Ineos no ha escatimat inversió ni esforços.

 

El circuit al costat del Prater per al repte 1:59

El repte esportiu i científic ha despertat una gran expectació

El kenià comptarà amb l’ajuda de fins a 41 llebres internacionals en un circuit totalment pla i preparat per a l’ocasió. No són unes llebres qualsevols sinó campions mundials i europeus de distàncies com els 1.500, els 5.000, la mitja o la marató. Un exèrcit coordinat perfectament: el ritme no és negociable. Kipchoge va arribar el dimarts a la capital austríaca per entrenar en el mateix circuit i aclimatar-se a les condicions de la ciutat centreeuropea.

Imatge promocional del repte Ineos 1:59

Dissabte a trenc d’alba

Caldrà matinar per a veure al plusmarquista mundial dels 42km, perquè el repte començarà entre les 05:00h de la matinada i les 09:00h del matí. L’organització explica que aquest dissabte a aquestes hores s’espera menys de 2m/s de vent en l’inici del pont i una temperatura de 5 i 8 graus centígrads fins a les 08:00h. Una hora després, el termòmetre pujarà lleugerament, però caurà la humitat. Quan hi hagi una previsió encara més detallada el dissabte es decidirà l’hora concreta de l’inici.

No serà reconegut

Eliud Kipchoge podrà ser aquest dissabte el primer home en la història a baixar de les dues hores corrent la distància de la marató, 42 quilòmetres i 195 metres, però encara que ho faci no aconseguirà baixar el seu rècord mundial oficial, el que ell mateix va aconseguir fa gairebé 13 mesos a Berlín amb 2h01:39. Com ja li va passar l’intent Breaking2 el 6 de maig de 2017 en el circuit italià de Monza, la IAAF no aprova el mètode. En aquella ocasió el kenià va completar la prova en 2h00:25, la millor marca en la qual un ésser humà ha completat la mítica distància…encara que no serveixi.

Aquí es podrà seguir en directe el repte:

Per què el rècord de Kipchoge no podrà ser homologat?
La IAAF (a partir d’ara es dirà World Athletics) dóna fins a set raons, però hi ha algunes que són òbvies: s’aprofitarà de fins a 41 llebres perfectament coordinades per torns. Són alguns dels millors atletes del món en proves des dels 1.500m fins als 42km, i molts aniran incorporant-se descansades amb la prova ja llançada, alguna cosa que no passa en cap de les maratons comercials en els quals aconsegueixen els grans registres.
L’homologació de rècords mundials té un procés complex. Des de la IAAF confirmen que a sobre no han rebut informació oficial del repte Ineos 1.59 que es disputarà en les condicions ideals a Viena, ni per part dels seus organitzadors ni per la Federació d’atletisme d’Àustria.
Aquestes són les 7 raons per a no homologar el (possible) rècord de Kipchoge.
No és una competició oficial controlada ni per la Federació Internacional (IAAF) ni per la federació del país on es disputa la prova (Àustria)
El recorregut no està mesurat i certificat per un mesurador oficial-
No hi ha almenys tres competidors amb intenció de guanyar la prova
No hi ha control antidopatge
L’atleta s’aprofitarà d’un vehicle a motor (un cotxe) que li marca el ritme
Les llebres sortiran i entraran descansades durant la carrera
L’avituallament se servirà d’acord amb un pla determinat i no des d’estacions oficials.
El debat de filosofia esportiva entre atletisme tal i com l’hem entès sempre o l’artificiositat del que es farà aquest dissabte a Viena no treu ni un mil·ligram del mèrit pròpiament físic del Kipchoge. Ja tindrem temps de valoracions. De parlar d’esport o física. Sigui com sigui, les dues hores ja trontollen..