Adel Mechaal reviu la incertesa prèvia dels Jocs

2 minuts de lectura

Un dels millors migfondistes catalans dels darrers anys és Adel Mechaal. Vigent subcampió d’Europa dels 5.000 metres llisos i medalla de bronze a l’europeu de Cros de 2015, també s’ha proclamat campió d’Espanya dels 1.500 i dels 5.000 a l’aire lliure i dels 1.500 i dels 3.000 en pista coberta en un sol any (2015). El palamosí té un talent contrastat però des de l’estiu de 2016 viu en una incertesa absoluta. L’agitada experiència en els dies previs dels Jocs s’ha repetit davant la cita més important del darrer trimestre de l’any.

Adel Mechaal

Uns dies abans dels Jocs Olímpics de Rio li va caure un gerro d’aigua freda a sobre. La IAAF va informar que s’havia saltat tres controls antidopatge i no va poder viatjar amb la resta de l’equip. La Federació Espanyola va assegurar que no tenia cap sanció i que només es tractava d’un problema d’acreditació. Finalment, Mechaal va viatjar més tard del previst i va competir completament descentrat, lluny del seu millor nivell.

Els tres controls corresponen al desembre de 2015, al gener de 2016 i al juliol de 2016. Els dos primers, notificats per l’Agència Espanyola per a la Protecció de la Salut a l’Esport (AEPSAD). Mechaal reconeix la falta del mes de desembre, però assegura que va enviar un correu electrònic el mes de gener corresponent a la seva participació al cros d’Elgoibar. Similar és el cas de l’absència del mes de juliol, quan Mechaal va anar a competir a Bèlgica i els inspectors no el van trobar a Font-Romeu, on teòricament constava segons la fitxa que han d’actualitzar els atletes per a tots els dies de l’any. L’anomenat sistema ADAMS, vaja.

El procediment continua obert

Malgrat la seva participació a Rio, el cas va seguir endavant. La IAAF va demanar l’1 de setembre a l’AEPSAD que aclarís l’assumpte. L’organisme espanyol va obrir un procediment disciplinari el 24 d’octubre que Mechaal va impugnar ràpidament. Des de llavors, el gironí va deixar de rebre notificacions fins aquest dimecres 7 de desembre a la tarda. La IAAF l’informava que el suspenia provisionalment a l’espera de resoldre’s l’expedient obert. Mechaal es quedava sense el cros europeu.

una-espesa-niebla-de-dudas-sobre-mechaal

El palamosí va presentar reclamacions el dia següent que han estat ateses per la IAAF. La Federació Internacional li ha aixecat el veto i Mechaal torna a tenir a plaça per competir aquest diumenge a Itàlia. Aquí teniu el comunicat del corredor on explica els fets. És el segon cop que pocs dies abans de competir en una cita internacional de primer nivell Mechaal ha de fer gestions burocràtiques per salvar el seu honor. El veurem plenament concentrat a Chia? Serà capaç de superar les circumstàncies?

L’embolica-que-fa-fort de Mechaal, en tot cas, no ha acabat. L’atleta defensarà la seva innocència quan li pertoqui fer-ho en el procediment que té obert. Esperem que el cas es resolgui i no torni a saltar a la palestra davant una nova competició.

Opcions de podi catalanes a Chia

Més enllà del que pugui fer Mechaal, a Itàlia hi haurà dues opcions de podi més en clau catalana. Ens referim al lleidatà Ayad Lamdassem, quart l’any passat en aquesta disciplina, i el corredor de Santa Coloma de Gramanet Ilias Fifa, 5è l’any passat i vigent campió d’Europa dels 5.000 llisos. És la primera gran cita de la nova temporada atlètica, que aquest cap de setmana també enfila les primeres competicions en pista coberta.