Què hi fa Kilian Jornet a l’Everest?

2 minuts de lectura
La notícia es podria limitar a una mena d’informe passat per telegrama: “Kilian Jornet és camí del camp base de l’Everest. Stop”. I aquí s’acabaria. Tot el que envolta el català suscita un gran interès i seguiment mediàtic però en aquesta ocasió sembla que fins que no es resolgui el pla no se’n sabrà ni se’n dirà res. Per tant sabem que és a l’Everest. Però respecte el què hi vol fer, coneixent com és la criatura, només podem concretar invocant Sòcrates. Només sabem que no en sabem res.

El 31 d’agost el mitjà de comunicació del Nepal “The Himalayan Times” va publicar una notícia que ràpidament va córrer per les xarxes: el nom de Kilian Jornet apareixia en una llista de 10 alpinistes que havien demanat permís per escalar l’Everest aquesta tardor. Sense confirmació per part de l’esportista català, la notícia ha guanyat pes aquesta setmana amb la publicació d’unes fotos on ja es veu Jornet camí del Camp Base de l’Everest.

Kilian Jornet, Andrzej Bargiel i Philipp Reiter, camí del Camp Base de l’Everest Foto: Andrzej Bargiel (Instagram)

Bargiel, el “delator”

Les fotos les ha publicat el polonès Andrzej Bargiel, l’home que va fer història l’estiu passat en completar el descens del K2 dalt dels esquís i que ha anunciat el repte “Everest Ski Challenge” amb l’objectiu de completar el descens de l’Everest amb esquís aquesta tardor. A diferència d’anteriors reptes similars, Bargiel també ha explicat que el seu objectiu és coronar el cim sense l’ajuda d’oxigen artificial, fet que convertiria la seva fita en una proesa única en la història de l’alpinisme.

Mentre que l’objectiu de l’expedició de Bargiel és conegut i es pot anar seguint diàriament a través de les xarxes socials, la presència de Kilian Jornet als peus de la muntanya més alta del món de moment és una incògnita.

Segons apuntava Murari Sharma (Everest Pariwar Treks) a The Himalayan Times fa uns dies, Jornet tindria el permís per escalar l’Everest però abans lideraria un equip de tres persones fins al cim del Lhotse.

No serà retransmès

Sembla que de Kilian Jornet, però, en sabrem ben poc, si més no per iniciativa pròpia. Fins que no completi el seu nou repte no informarà o sigui que el qui no deixa de ser un referent que ha canviat el món de la muntanya es fa ser allò de “la revolució no serà televisada”… de moment.Jornet ha completat la seva temporada de curses de muntanya amb tres grans victòries a les Golden Trail Series i a priori participarà a la final d’aquest circuit en un nou traçat al voltant de l’Annapurna en una cursa prevista per al proper 26 d’octubre.

El record de la doble ascensió

La primavera de 2017 el català va protagonitzar una memorable doble ascensió a l’Everest en només sis dies de diferència i sense fer ús d’oxigen artificial aconseguint completar la segona ascensió en 17 hores des del Camp Base Avançat (6.500 metres) i quedant-se a 15 minuts del rècord històric d’aquest trajecte que Hans Kamerlander va assolir l’any 1996. En el seu retorn a l’Everest aposta per evitar la massificació de la muntanya anant-hi a la tardor i caldrà veure quin objectiu persegueix en aquesta ocasió. Sens dubte, caldrà estar ben atents els propers dies a les notícies que vagin arribant des de l’Himàlaia.

Quin és l’estat de salut del català a l’esport?

Nova revista en paper a la venda.

Fes possible la Fosbury! Associa’t-hi!