La història de l‘esport i el compromís està farcida de persones que no sempre tenim prou presents. Per aquest motiu ens n’alegrem quan un periodista de Breda publica un llibre sobre Gino Bartali o quan un cinema cooperatiu programa un documental sobre l’apoderament femení a l’Afganistan a través de la Boxa. Paral·lelament, celebrem que hi hagi gent disposada a posar en valor els referents de casa nostra. Persones que han estat exemple de lluita des de l’activitat esportiva. I un excel·lent exemple n’és el pagès i excursionista Josep Milà.
El col·lectiu Correm per la Terra i Nebraska Produccions s’han unit per impulsar per gravar un documental que s’anomenarà “Milà, resistència a la muntanya”. Tot i que s’estrenarà el setembre de 2017, ja en podem veure unes primeres imatges promocionals.
http://www.verkami.com/projects/16527-documental-mila-resistencia-a-la-muntanyahttps://www.youtube.com/watch?v=sWGlF5fYBEM
Repressió esportiva durant el franquisme
L’any 1949 Josep Milà va ser apallissat, detingut i jutjat per haver deixat targetes amb la senyera i estrofes dels segadors en diversos cims dels Pirineus. Per aquest motiu va rebre el veto a formar part de qualsevol entitat excursionista. Dit d’una altra manera: es va quedar sense llicència federativa per escalar muntanyes fora de l’estat espanyol. Milà va plantar cara a aquesta mesura i ja als anys 60 va reprendre la seva activitat com a alpinista.
No era el primer cop que Milà demostrava el seu compromís. Durant la guerra civil s’havia presentat com a voluntari al cos de muntanya de la Columna Durruti. Va acabar en un camp de concentració a prop de Tolosa de Llenguadoc. Als anys 40 s’havia distanciat públicament de les activitats religioses organitzades per la Falange. I va fer una aposta decidida per la muntanya. El seu llegat és immens. En un titular: ha pujat cims a 150 països d’arreu del món.
Campanya de micromecenatge
Per tal d’impulsar el documental en què Josep Milà, de 95 anys, és un dels entrevistats, els impulsors de la iniciativa han llançat aquest cap de setmana una campanya de micromecenatge que estarà activa fins al 18 de gener. Volen superar la barrera dels 6.000 euros per acabar de completar el procés d’entrevistes i fer front a totes les despeses derivades de la producció, edició, post-producció, màrqueting/venda i imatge gràfica del film.
El documental serà una excel·lent eina per conèixer la trajectòria de Milà, que el 2008 també va merèixer un llibre escrit per Francesc Roma. Es titula “Josep Milà. L’amor a la muntanya neix fins i tot en temps de guerra” i està editat per Cossetània. La pel·lícula, més enllà d’actuar com a homenatge, també vol ser una eina per tal que les futures generacions puguin tenir constància de la repressió franquista així com de les petites desobediències efectuades per la població. Valdrà la pena, així que trieu i remeneu entre les recompenses a Verkami.