Boxing for freedom: apoderament feminista a cops de puny

2 minuts de lectura

La IX edició de la mostra de Cinebaix dedicada al cinema àrab i llatinoamericà programa 22 pel·lícules en 9 dies i és una petita joia cultural per a la gent del Baix Llobregat. Bé, com el mateix Cinebaix, un projecte associatiu que val la pena conèixer ara que celebra el 10è aniversari.

Boxing for freedom

Una d’aquests 22 films ens transporta a l’Afganistan entre el 2011 i el 2014 per fer un seguiment de Sadaf Rahimi, la millor boxejadora del país asiàtic. Probablement alguns de vosaltres recordareu el seu nom del rebombori que hi va haver els mesos previs als Jocs de Londres. La cita olímpica incorporava la boxa femenina per primera vegada al seu programa i Rahimi s’havia de convertir en la primera dona afganesa en competir en uns JJOO en boxa, ja que havia aconseguit la invitació formal per participar-hi.

Durant la primavera de 2012 l’afganesa va participar en algunes competicions internacionals que demostraven la seva manca de preparació física i tècnica però també un coratge indestructible. I una setmana abans de la competició li va caure el món a sobre: no podria competir als Jocs.

«Boxing for freedom» és un documental que transcendeix la part coneguda de la seva trajectòria per endinsar-se en el seu dia a dia, amb gravacions de la família, de la seva germana Shabnam (també boxejadora), de l’entrenador i els entrenaments, de les competicions i, també, del seu entorn educatiu. El film té tres virtuts essencials:

1) Els 4 anys de rodatge, que dibuixen perfectament un camí ple de convicció i d’obstacles abans i després del «moment de fama» dels no JJOO.

2) Donar veu a les germanes Rahimi a través de les seves mateixes gravacions.

3) Centrar el focus en la creació i consolidació d’un equip de boxa femení a l’Afganistan per parlar de l’esport, el país i la llibertat.

boxingforfreedom_12

4 anys que tracen l’evolució d’una jove que comença il·lusionant-se per l’esport i s’acaba convertint en un referent de lluita i en un exemple d’apoderament feminista després d’encaixar cop rere cop: de l’entorn proper, dels talibans, dels valors socioculturals predominants i del Comitè Olímpic de l’Afganistan, que va al·legar risc de fuga del país per deixar-la fora dels Jocs. És quan Sadaf Rahimi deixa de ser notícia internacional que la veiem encara més forta, més digna i més valenta, plenament conscient, ja, de la importància de la seva trajectòria per a la resta de dones afganeses.

La boxa femenina, a l’Afganistan, va viure el seu moment d’esplendor el 2012 amb la contribució directa de l’ONG Cooperation for Peace and Unity, que feia aportacions monetàries per elements tan senzills com el transport o les samarretes d’entrenament. Fa un parell d’anys, però, les ajudes estrangeres van caure substancialment i les boxejadores van tornar a quedar en l’oblit. Difícilment, doncs, veurem una dona afganesa saltar al ring de Río’16. Tan de bo ens equivoquem.

La Mostra Cinebaix torna a programar el film aquest divendres 13 de novembre a les 22:00h i Canal Plus l’emetrà el proper dimecres 18 de novembre a les 21:30h