14 cims i 7.200 quilòmetres en bici: el nou repte de Sergi Mingote

3 minuts de lectura
Amb el 14×1000 ajornat pel coronavirus, el vallesà afronta un nou repte en solitari aquest estiu.

El passat 27 de març Sergi Mingote havia d’agafar un nou vol cap a l’Himàlaia per prosseguir el seu repte gegantí d’ascendir les catorze muntanyes de més de 8.000 metres del planeta en menys de mil dies sense l’ús d’oxigen artificial. Les mesures locals i globals per fer front al covid-19 van obligar-lo a ajornar el projecte i a repensar-se. Mingote va activar un projecte comunicatiu amb converses amb altres esportistes durant el confinament i en les darreres setmanes ha anat preparant-se al CAR de Sant Cugat més enllà d’acumular un bon gruix de quilòmetres amb la bici. L’objectiu ha canviat però és d’allò més ambiciós: recórrer 7.200 quilòmetre fent ciclisme des de Barcelona fins a Grècia i combinar el trajecte amb l’ascensió a catorze cims europeus.

El proper dilluns 22 de juny Sergi Mingote començarà el repte des de l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona i preveu enllestir-lo dos mesos després al Mont Olimp grec, un lloc simbòlic per completar el que ha anomenat “Olympic Route PIRIBCN2030”: “Com a amabaixador de la candidatura Pirineus – Barcelona 2030 és un honor poder-la promocionar allà. És una candidatura que tindrà com a premissa bàsica generar el mínim impacte possible a l’entorn natural“. Precisament el vincle amb el medi ambient és un dels grans detonants del projecte. Sergi Mingote ho explica a La Fosbury:

Després de veure que no podria marxar al Pakistan vaig començar a pensar que la situació convidava a reinventar-se i a pensar noves maneres de fer les coses. L’Olympic Route PIRIBCN2030 planteja quina relació volem tenir amb el planeta: un projecte sostenible, que vol tenir cura i donar a conèixer un entorn natural que és meravellós. A partir d’aquesta idea vaig començar a traçar un recorregut que passa per allò que tan estimo, que són les muntanyes, des del Pirineu català, aragonès i andorrà passant pels Alps, per les Dolomites i fins a Grècia, per poder pujar al Mont Olimp, que al final és la muntanya per excel·lència de l’esperit olímpic.

En total Sergi Mingote farà catorze ascensions, emulant d’aquesta manera a petita escala i amb pics més assequibles el projecte 14×1000. Entre altres, Mingote ascendirà la Pica d’Estats, l’Aneto, el Comapedrosa, la Maladeta, el Monte Cinto, el Gran Paradiso o la Cima di Mezzo.

7.200 quilòmetres en 60 dies: el nou repte de Sergi Mingote
7.200 quilòmetres en 60 dies: el nou repte de Sergi Mingote

El viatge pels cims requerirà un bon grapat d’hores dalt la bicicleta, ja sigui per acostar-se als Pirineus, per creuar Còrsega o per fer camí pels Alps, les Dolomites i els Balcans. En total seran 7.200 quilòmetres on Mingote tornarà a demostrar la seva polivalència esportiva i la seva passió ciclista, que ja l’ha portat en anteriors ocasions a creuar el desert de Gobi a Mongòlia, a participar a la Titan Desert o a unir Donosti i Barcelona en BTT. Mingote aposta per una bicicleta gravel per intentar moure’s de la millor manera possible per carretera i també per camins de muntanya i anirà acompanyat d’unes bones alforges amb el material essencial i més lleuger possible, amb la tenda de campanya, el sac de dormir, l’ordinador, un dron i diverses càmeres per documentar l’aventura.

Malgrat haver acumulat prop de 4.000 quilòmetres en bicicleta en el darrer mes, Mingote afronta el repte amb la incertesa de saber com resistirà el cos fins al final. Convençut que aconseguirà completar el projecte amb èxit, el vallesà apunta al pas pels Balcans com a punt més exigent de la ruta:

El que més respecte em fa és el trajecte des d’Itàlia. Creuar Croàcia, Bòsnia i Hercegovina, Montenegro o Albània fins arribar a Grècia ho faré ja durant el mes d’agost, amb temperatures que poden arribar als 43 o 44 graus. Portaré entre 5.000 i 6.000 quilòmetres i és fàcil patir una deshidratació. Allà és on l’esgotament serà més gran, però afronto el projecte amb molta motivació i tota la convicció i estic convençut que serà una experiència inoblidable.
7.200 quilòmetres, l'objectiu que albira Sergi Mingote per als propers dos mesos
7.200 quilòmetres, l’objectiu que albira Sergi Mingote per als propers dos mesos

Sense dies de descans previstos a partir del 22 de juny i amb una mitjana que rondarà els 100 quilòmetres diaris amb bicicleta, Sergi Mingote anirà acumulant un desnivell positiu bestial entre ascensions a peu i la ruta en bicicleta. Caldrà estar ben atents a l’experiència de l’home que va començar l’any amb una expedició als Andes amb l’objectiu d’afrontar uns mesos frenètics a l’Himàlaia i que acabarà creuant Europa en un repte tan apassionant com qualsevol altre.

Sergi Mingote és un dels esportistes que ha donat la cara per la Fosbury durant el confinament. Podeu veure el vídeo aquí.