5 cites esportives destacades del mes de maig

3 minuts de lectura
Aquest mes de maig l’esport mundial accelera camí de Tòquio 2021.

Malgrat ser coneixedors que les properes setmanes hi haurà cites estel·lars en clau esportiva que probablement reuniran més atenció mediàtica, aquest mes de maig ens fixem en torneigs que exerceixen de preolímpics directes i quasi definitius en diverses modalitats esportives. Cinc cites que convé tenir ben present:

1. Preolímpic europeu de Taekwondo adaptat

Dalia Santiago probablement és un nom desconegut per a la majoria de lectors de la Fosbury. Els propers 8 i 9 de maig, però, té una gran cita que marcarà les seves opcions de classificar-se per als Jocs Paralímpics d’aquest estiu. El preolímpic europeu és el test definitiu per a la lluitadora de Ripoll, que competeix en classe K44 en categoria +58 kilos. Sofia (Bulgària) acull aquesta cita clau que repartirà els bitllets per als Jocs en una modalitat que farà el seu debut al programa paralímpic, que continua creixent amb cada cop més disciplines i més oportunitats per als esportistes amb discapacitat.

2. Finn Gold Cup

Mentre ja està en marxa l’europeu de 470 amb bones possibilitats de podi per a Jordi Xammar i Sílvia Mas ens fixem en la darrera oportunitat per als regatistes del nostre país de classificar-se als Jocs també en classe Finn. Joan Cardona i Àlex Muscat competiran del 8 al 12 de maig a la Finn Gold Cup de Portugal, que posa en joc el títol mundial i la darrera plaça europea per a Tòquio. Cardona és el vigent campió del món i d’Europa sub23 en aquesta modalitat i tercer del rànquing mundial, de manera que parteix com un dels grans candidats a endur-se el lloc. El vilanoví Muscat, de la seva banda, va ser quart al darrer europeu absolut i també intentarà fer valer les seves opcions.

3. Preolímpic de rem

Amb Aina Cid i Manel Balastegui ja classificats amb tota seguretat per als Jocs, del 16 al 18 de maig hi haurà diversos remers del nostre país que intentaran donar la campanada al preolímpic per aconseguir una de les dues places que es posen en joc en totes les categories en què l’equip espanyol encara no té una embarcació garantida als Jocs. Entre els participants destaca el nom de Jordi Jofre en esquif, d’Aleix Garcia en el doble scull formant parella amb Rodrigo Conde i de Núria Puig i Victòria Cid com a part de l’equip del quatre sense timoner femení que vol sorprendre a la resta de seleccions. El rem català viu un moment dolç i a Suïssa ho pot tornar a demostrar.

4. Campionat d’Europa de natació

És la darrera gran cita internacional per intentar aconseguir una mínima olímpica… i òbviament per lluitar per les medalles continentals, un objectiu prou ambiciós en si mateix. La convocatòria de l’equip espanyol inclou molts nedadors del nostre país amb moltes opcions de brillar a Budapest del 17 al 23 de maig. Mireia Belmonte, Jèssica Vall, Àfrica Zamorano, Joan Lluís Pons, Lidón Muñoz i Marina Garcia ja tenen el bitllet cap als Jocs assegurat, però hi ha altres noms ben interessants de seguir a Hongria com el de Cata Corró, Aina Hierro, Joan Ballester o Alba Guillamon. Més enllà de la lluita per les medalles, Belmonte també intentarà aprofitar la cita per aconseguir mínima olímpica en proves en què encara no l’ha assolit. Joan Lluís Pons i Jèssica Vall van ser els nedadors que van pujar al podi al darrer europeu de 2018.

5. Preolímpic de bàsquet 3×3

Georgina Bahí, Sandra Ygueravide i Vega Gimeno formen part de la convocatòria de sis jugadores de la selecció espanyola per a disputar la cita que reparteix els darrers bitllets per als Jocs Olímpics de Tòquio en bàsquet 3×3. Aquesta modalitat és una de les apostes del COI per apropar-se als joves i va agafant pes de mica en mica al calendari internacional. Pujar al podi del torneig serà condició necessària per colar-se als Jocs, de manera que no serà un repte fàcil. L’equip, amb la incorporació d’Helena Oma com a convidada, participarà en dos torneigs previs durant aquest mes abans de desplaçar-se a Graz per jugar-s’ho tot al preolímpic del 26 al 30 de maig.