40 anys de la primera de moltes Copes d’Europa del CP Voltregà

2 minuts de lectura

Aquest 2016 es compleixen 40 anys de la primera Copa d’Europa d’hoquei patins aconseguida per un club català. Va ser el Club Patí Voltregà l’equip que el 1966 va guanyar el que era la primera edició del torneig continental en una final vençuda davant el Monza italià. La millor manera de celebrar aquesta efemèride l’ha trobat el club osonenc amb la consecució d’una nova Copa d’Europa fa ben poc. El passat 20 de març el Voltregà guanyava la Copa d’Europa en la categoria femenina després de superar als penals al Manlleu, l’equip de la població veïna, en una ajustada final. Una victòria que portava a les vitrines del club la setena Copa d’Europa si sumem les aconseguides entre les categories masculina i femenina.

Font: www.fep.es
Font: www.fep.es

Però anem al principi de tot plegat. L’hoquei patins va arribar tot just el 1955 a Sant Hipòlit de Voltregà. I ho va fer de la mà de l’industrial barceloní Victoriano Oliveras de la Riva, que s’havia fet càrrec d’una de les principals fàbriques tèxtils de la zona i que va voler traslladar a Sant Hipòlit la seva passió per l’hoquei. L’èxit va ser immediat i el CP Voltregà era en pocs anys un dels millors equips de l’Estat espanyol. A la primera Copa d’Europa del 1966 la seguirien dos títols més aconseguits el 1975 i el 1976 gràcies a una generació de jugadors entre els quals destacaven noms com els de Nogué, Cabanas, Ordeig, Ferrer o Recio. Amb el pas dels anys, però, el Voltregà va anar perdent potencial econòmic i esportiu i va desaparèixer de la primera línia, ocupada per clubs com el Barça, el Liceo o l’Igualada. Fins i tot, el 2009 va baixar per primera vegada a segona divisió, encara que ja fa uns anys que va poder recuperar la categoria.

Flickr. Xavier Rondón
Flickr. Xavier Rondón

Tot i així, les Copes d’Europa han seguit arribant a Sant Hipòlit. I ho han fet gràcies a l’equip femení, que a hores d’ara és el millor equip d’hoquei patins del món. Com dèiem al principi, fa ben poc el Voltregà guanyava novament la Copa d’Europa en categoria femenina. Això fa que, després de les victòries aconseguides els anys 2008, 2011 i 2013 el Voltregà sigui l’equip que més Copes d’Europa ha guanyat juntament amb el Gijón HC. L’equip entrenat per David Bou és la referència de l’hoquei patins femení i les seves jugadores (Laia Vives, Natasha Lee o Anna Romero) han estat els pilars de la selecció espanyola els darrers anys.

Sigui en categoria femenina o masculina, el miracle de Sant Hipòlit de Voltregà segueix més viu que mai. Un poble de només 3.500 habitants continua regnant a Europa.

Flickr. Xavier Rondón
Flickr. Xavier Rondón