L’operació antidopatge que s’ha dut a terme aquest matí a Sabadell en una acció conjunta de la IAAF, l’Agència Antidopatge Espanyola i els Mossos d’Esquadra s’ha saldat amb la detenció, a mig matí, del somalí Jama Aden. La investigació, segons ha explicat la IAAF en un breu comunicat, va començar el 2013. Les conseqüències d’aquesta operació són prou conegudes: Genzebe Dibaba, plusmarquista mundial dels 1.500 i una de les grans estrelles dels propers Jocs Olímpics de Rio, ha quedat en entredit.
Jama Aden és un ex atleta somalí que va arribar a competir als Jocs Olímpics de Los Angeles 1984 a la prova dels 1.500 metres llisos. Després de llicenciar-se en fisiologia a la Universitat George Mason (Virgínia, Estats Units) va deixar les curses i va convertir-se en un jove entrenador ple de talent. De fet, el seu primer èxit va arribar ben aviat, el 1987, amb l’or del seu compatriota Abdi Bile als campionats del món de Roma als 1.500.
Bile, que també va graduar-se a la George Mason (en màrqueting), va tornar a obtenir un triomf de prestigi a la Copa del món de Barcelona 1989 davant Sebastian Coe, actual president de la IAAF. La relació entre Aden i Bile s’ha mantingut estable amb el pas dels anys i avui Bile és un dels ajudants d’Aden que han viscut de prop l’operació policial a Sabadell.
Dels Estats Units a Sudan
Aquells anys l’entrenador de George Mason era el nord-americà John Cook, amb qui Aden va treballar de prop durant uns quants anys, fins que va optar per començar a voltar món i entrenar, entre altres, a Saad Al-Asmari, bronze als mundials de Goteborg de 1995 als 3.000 obstacles. El 2001 va acceptar una oferta de la Federació d’atletisme del Sudan i va desplaçar-se al país africà per iniciar un programa d’entrenament d’elit.
Els fruits van arribar aviat, el 2003, amb el triomf de Nagmeldin Abubaker Ali als 400m als campionats del món juvenils. Especialitzat en els talents més joves, Aden també va impulsar la carrera de Muna Jabier (campiona 400m tanques als Jocs Africans de 2008) i, especialment, d’Abubaker Kaki, que en només dos mesos va batre el rècord del món dels 800 en pista coberta i dos rècords júniors mundials més (800 aire lliure, 1.000 pista coberta). A Pequín 2008 Ishmail Ahmed Ishamail va completar el cicle d’èxit del Sudan amb una inesperada medalla de plata als 800.
A partir de l’èxit del programa atlètic implementat al Sudan Jama Aden va començar a acollir a les seves files alguns dels migfondistes més brillants del continent africà, amb un programa que des de 2013 ha exportat a Sabadell per les bones condicions de les instal·lacions, les facilitats d’entrenament i d’allotjament i el clima favorable. S’hi han sumat atletes del Sudan però també etíops, somalís, algerians i representants del Qatar.
Els atletes de Jama Aden
Genzebe Dibaba és, sens dubte, el nom més conegut entre els atletes d’Aden. L’única dona que actualment entrena sota les files del somalí ha batut fins a 5 rècords del món sota les ordres de Jama Aden. L’estrella d’Etiòpia sempre ha parlat meravelles del seu entrenador. «Ell ha tingut un impacte enorme en la meva carrera. No tinc paraules per expressar la seva contribució en els meus èxits» deia Dibaba, fa pocs mesos, després que Aden expliqués a la premsa que estava capacitada per rebaixar encara més el seu estratosfèric rècord del món dels 1.500 (3:50:07). Avui a Sabadell també hi eren les seves germana grans Tirunesh i Ejegayehu, que no formen part de l’equip d’entrenament continu d’Aden però que tenien intenció de fer entrenaments específics aquests dies a Sabadell tal i com han fet altres estrelles de l’atletisme mundial en els darrers anys com el britànic Mo Farah, que va visitar la localitat vallesana el 2014.
L’entrenador compta amb un polèmic or olímpic en els darrers Jocs a càrrec de Taoufik Makhloufi als 1.500. L’algerià va ser desqualificat el dia abans per no esforçar-se en una prova dels 800 metres i readmès hores després en al·legar amb un certificat mèdic problemes físics en un genoll. El dia següent, un atleta que l’estiu de 2012 va rebaixar la seva millor marca personal en més de 3 segons i mig, s’enduia l’or olímpic.
Adens, a més, ha vist com un dels seus atletes promesa, Hamza Driouch, era sancionat dos anys per dopatge arrel d’una variació sobtada del seu passaport biològic durant els darrers Jocs Olímpics. Fa uns mesos, a finals de gener, Driouch va assegurar en una entrevista que el responsable de la seva sanció era l’entrenador Adens, tot i que 15 dies després es va retractar de les seves declaracions. Driouch no podrà competir aquest estiu a Rio. També s’ha vinculat Adens a un altre cas de dopatge, el de l’atleta francesa Laila Traby el passat 2015.
En qualsevol cas, l’operació dels Mossos d’Esquadra d’avui posa en entredit els seus mètodes per millorar el rendiment dels seus atletes, en què més enllà de Genzebe Dibaba, també hi ha Ayanleh Suleiman i Abdalelah Qarun, que s’han convertit en plusmarquistes mundials en pista coberta dels 1.000 i els 500 metres respectivament aquest 2016, així com Musaeb Abdulrahman Balla, vigent campió asiàtic dels 800, i l’esmentat Abubaker Kaki, campió del món dels 800 en pista coberta el 2010. A Sabadell també s’hi entrenaven atletes que no han assolit encara èxits internacionals considerables, com el qatarià Said Aden Said.