Generació 1999: les grans promeses de l’atletisme català

3 minuts de lectura

Aquest cap de setmana s’ha disputat el campionat d’Espanya d’atletisme en pista coberta, una cita que ha atorgat triomfs (i títols) a Caridad Jérez, Jackson Quiñónez, Pablo Torrijos, Esther Guerrero o a Estela García. Velocistes, especialistes en tanques, saltadors i migfondistes que, en menor o major mesura, han complert els seus objectius. Però simultàniament, hem estat ben pendents de tot el què succeïa a Salamanca, ciutat castellana que acollia els campionats juvenils estatals en pista coberta. En aquesta cita hi ha hagut actuacions memorables i la consolidació d’alguns noms a tenir en compte per al futur… i el present.

1. Meritxell Benito

SONY

Nascuda a Ulldecona, la saltadora del Playas de Castellón està en un estat de forma increïble en aquest primer tram de temporada. Especialista en el salt de perxa, Benito estava fent una excel·lent progressió en els darrers anys (3,40 – 2013 / 3,75 – 2014 / 3,82 – 2015) fins que ha esclatat en aquest primer trimestre de 2016. Entrenada pel seu pare Josep Benito, la Meritxell ha batut en 5 ocasions el seu millor registre i l’ha elevat fins als 4,10 metres, nou rècord estatal juvenil (16-17 anys) i nou rècord estatal júnior (menors de 20 anys). Els 4,10m en salt de perxa també són la segona millor marca europea de l’any en categoria juvenil.

2. Aleix Porras

CZbS_KFW0AE2HlX

L’estrella dels campionats de Salamanca. El lleidatà, germà petit de l’atleta Gerard Porras, és un especialista en les proves de tanques que combina amb un excel·lent rendiment en la velocitat. A Salamanca va aconseguir un doblet brutal: 60 tanques i 400 llisos. Però el que realment impressiona és com va guanyar: doble rècord estatal després de disputar les dues finals en mitja hora de diferència.

Als 60 tanques va córrer en 7,71, superant el rècord juvenil d’Eusebio Cáceres (7,73). Als 400 llisos, l’exhibició va ser tremenda: 47,96, convertint-se en el primer atleta juvenil capaç de trencar la barrera dels 48 segons en pista coberta. És la 6a millor marca de l’any absoluta i l’atleta més ràpid del món d’aquest 2016 en la seva categoria. Les expectatives en la seva temporada a l’aire lliure als 400 tanques s’han disparat.

3. Arnau Sala

El velocista barceloní va aconseguir establir un nou rècord de Catalunya als 60 metres llisos després de completar la distància en 6,91 i endur-se la medalla d’or als campionats d’Espanya. Era tot just la segona vegada que Sala aconseguia rebaixar la barrera dels 7 segons i ho va fer millorant les seves prestacions per superar un rècord que fins ara mantenia Edu Viles, empatat amb Marc Luque al capdavant de la classificació històrica de la Federació Catalana.

4. Joan Tapias

joan-tapias

Campió d’Espanya als 1.500 metres llisos amb un registre de 4:05:27 en una cursa en què va fer bo el seu favoritisme, però que no va ser especialment ràpida. L’atleta del Catalunya arribava a Salamanca després d’aconseguir un registre a Sabadell de 3:55:85, una marca que l’ha situat en el top 10 històric de la categoria en una disciplina que compta amb una llarga tradició arreu de l’estat. Tapias podria competir aquest estiu a l’europeu de Tblisi, ja que disposa de la mínima marcada per la Federació Espanyola d’Atletisme.

5. Jordi Merucci

file

Amb un registre de 21,89 segons als 200 metres llisos aconseguit en semifinals, l’atleta del Playas de Castellón nascut a Itàlia va aconseguir el rècord dels campionats i baixar per primera vegada dels 22 segons. Merucci també es va imposar a la final, amb un temps de 21,90, per endur-se la medalla d’or i la classificació per al campionat d’Europa juvenil d’aquest estiu. Els 21,89 són una de les millors marques històriques, per darrere, això sí, dels estratosfèrics 21,76 aconseguits per Aleix Porras fa tot just 3 setmanes.

6. Pol Vila

CbrnFnyUsAAEYS2

Especialista en proves combinades, el manresà ha aconseguit la seva segona millor puntuació en l’heptatló amb 4.992 punts que li han permès assegurar el triomf a Salamanca dues setmanes després de batre el rècord estatal de la categoria amb 5.185 punts. En aquesta ocasió, Vila ha aconseguit millorar la marxa en salt de perxa i mantenir registres similars en velocitat, salt de longitud i salt d’alçada, però s’ha vist penalitzat per una actuació més fluixa en el llançament de pes i en els 1.000 metres. En qualsevol cas, bona victòria amb pràcticament 200 punts de marge sobre el segon classificat.

7. Annasse Mahboub

20160125AnasseMahboubfotoas.atletica

L’atleta de Palafrugell, a les files de l’AA Palamós de Mechal, ha tornat a demostrar el seu domini als 3.000 metres llisos i s’ha proclamat campió d’Espanya amb un registre de 8:54:01, en una cursa tàctica en què ha dominat la resta de rivals. Mahboub va aconseguir un gran registre a finals de gener amb un temps de 8:30:16, que més enllà d’obrir-li les portes als europeus d’aquest estiu (disposa de mínima i tot apunta que obtindrà la plaça), també l’han situat entre els millors de la història d’aquesta distància en categoria juvenil estatal.

8. Jaël Bestué (2000)

jael-bestue-atletismo

La velocista del Club Muntanyenc Sant Cugat va imposar-se amb claredat als 200 llisos igualant el rècord d’Espanya juvenil que ella mateixa ostentava des del mes de febrer amb un registre de 24 segons i 43 centèsimes. Bestué va trencar un registre vigent des de 1985 al campionat de Catalunya i a Salamanca va repetir registre per demostrar que no havia estat casualitat.