Si dissabte a les deu del matí poseu TV3 hi trobareu la transmissió d’una de les curses de muntanya més reconegudes del nostre país. Seguint l’esquema de l’èxit viscut amb l’Olla de Núria i del precedent de 2019 a Bagà, la televisió pública torna a confiar en un esport que mou passions a Catalunya i retransmetrà una de les proves estrella de l’Ultra Pirineu, la marató de 42 quilòmetres, així com part de la prova reina de 100 quilòmetres. Que TV3 faci aquesta aposta és un símptoma evident tant de la rellevància de l’Ultra Pirineu com del potencial d’una disciplina que compta amb tots els ingredients necessaris per continuar creixent, no ja en el número de proves o participants, sinó en l’impacte mediàtic i social de les que ja estan consolidades.
Si a la finestra televisiva (que va acompanyada per un directe a través de la web i de les xarxes socials de la cursa) li sumem la presència de Kilian Jornet, l’atractiu de la dotzena edició de l’Ultra Pirineu és innegable i més potent que mai. El corredor establert a Noruega competirà a Catalunya després d’una llarga temporada sense fer-ho i opta a sumar la tercera victòria a l’Ultra Pirineu després dels triomfs de 2012 i 2015. El ceretà també va vèncer l’any 2017, però en aquella ocasió ho va fer en la modalitat maratoniana. Jornet és el millor cap de cartell possible per la seva trajectòria esportiva d’èxit incansable (aquest any ha guanyat la Sierre Zinal per cinquena vegada) i especialment per la seva condició de referent mundial de l’esport.
Jornet competirà a la cursa estrella del Cadí-Moixeró, que torna renovada recuperant la distància dels 100 quilòmetres (i 6.600 metres de desnivell positiu!) després de diversos canvis en els darrers anys. Entre els seus rivals cal citar noms ben coneguts per a l’afició catalana, com el del vencedor de 2018 Dmitry Mityaev, però també el de Zaid Aid Malek, Aritz Egea i especialment el dels catalans Jordi Gamito, Pere Aurell i Abel Carretero. En categoria femenina la cursa comptarà amb dues guanyadores històriques, Gemma Arenas (2016) i Ekaterina Mityaeva (2018), disposades a prendre el relleu de Mònica Comas i amb altres aspirants d’alt nivell com Laia Deu o Azara Garcia, i, és clar, una Ragna Debats que és clara aspirant a la victòria.
La brillantor d’inscrits no és patrimoni exclusiu de la cursa de 100 quilòmetres. La marató de 42 quilòmetres comptarà amb alguns aspirants catalans com Sílvia Puigarnau, Pere Rullan o Eduard Hernández i altres noms potents com el de Caitlin Fielder, i la mitja marató va forta amb la presència de la polivalent Clàudia Galícia, Emelie Forsberg, Mireia Pons o Dani Osanz. A més, divendres es torna a programar la Nit Pirineu, un quilòmetre vertical (860 metres de desnivell positiu en cinc quilòmetres a l’estació d’esquí de La Molina, per ser més precisos) que dona el tret de sortida a un cap de setmana amb grans corredors resseguint els camins de la Cavalls del Vent.
L’any 2009 la cursa es va disputar per primera vegada gràcies a l’impuls de l’Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà amb el nom de Cavalls del Vent per fer valer la travessa que uneix els vuit refugis del Parc Natural del Cadí-Moixeró. La idea ha demostrat ser un gran encert al llarg de la darrera dècada i s’ha convertit en una prova esportiva de referència al Berguedà.