Al segle XX la passió excursionista va despertar a casa nostra i va créixer sense parar, amb molts cims per explorar i rutes per traçar que de mica en mica es van anar fent un lloc en l’imaginari popular. La proliferació de clubs excursionistes i de sortides col·lectives a les muntanyes d’arreu del país, amb especial predilecció pel Pirineu, van ser l’espurna que va encendre una passió que més enllà d’alts i baixos descrits perfectament per l’historiador Francesc Roma en els seus llibres, es manté ben viva en ple segle XXI. De fet, en els darrers anys els accessos a les muntanyes han sigut notícia per la massificació d’alguns indrets, per l’augment dels rescats i per l’aparició d’algunes restriccions d’accés per garantir la cura de l’entorn natural davant l’àmplia concurrència humana.
En un any d’accés discontinu a les muntanyes per les restriccions de mobilitat un nou projecte que posa l’excursionisme al centre està rebent una excel·lent acollida a la plataforma de micromecenatge Verkami. Es tracta d’una proposta per editar 51 rutes autoguiades als cims més emblemàtics de Catalunya a càrrec dels responsables de Monteditorial, una petita editorial de mapes excursionistes nascuda el 2010 a Vic amb la voluntat d’apropar el món excursionista a zones d’interès poc conegudes però sorprenents. Per aquest motiu, la tria dels 51 cims inclou propostes arreu de Catalunya i combina ascensions força transitades (el Puigmal, el Pedraforca, la Pica d’Estats) amb pics que sovint passen desapercebuts per a la majoria de senderistes.
Cartografia feta al detall amb ganes de ser útil i molt pràctica per a qui l’utilitzi, amb una mescla dels tracks en GPS, de mapa digital i de mapa en paper per a cadascuna de les rutes proposades. El més proper a disposar d’un guia de muntanya que ha trepitjat el terreny i que t’ajuda a seguir el recorregut més òptim, però en un altre format. Ho expliquen perfectament els responsables del projecte en aquest vídeo:
El projecte permet disposar als mecenes de les dades tècniques de la ruta (dificultat, distància i desnivell), un perfil altitudinal de la ruta i una breu descripció del patrimoni natural i cultural més destacable. Amb opció d’optar per un número de rutes menor a les dissenyades (packs de 10, per exemple), el cert és que disposar de 51 propostes de cims catalans pot ser un gran incentiu a l’hora d’intentar completar totes les excursions en els propers anys per a qualsevol persona amant de les muntanyes. De moment, el projecte ja compta amb les aportacions de més de 120 mecenes i ha recollit més de 5.500 euros en dues setmanes.