L’INEFC posa en marxa una investigació sobre el bullying a l’esport

2 minuts de lectura
L’Insititut Nacional d’Educació Física de Catalunya a Barcelona impulsa una investigació sobre el bullying a l’esport.

L’assetjament escolar, conegut també com a bullying, és una realitat que ja fa anys que s’intenta estudiar al nostre país per disposar de més eines per prevenir-lo tant a les aules com als espais de socialització extraescolars d’infants i joves. De ben segur que si llegiu aquesta notícia esteu sensibilitzats sobre el que pot comportar un assetjament continuat cap a una persona que està en plena etapa formativa, sovint durant l’entrada a l’adolescència. Si bé és cert que en l’educació formal hi ha diversos estudis i eines de prevenció a l’abast dels centres, el cert és que l’esport formatiu encara té deures pendents en analitzar aquest fenomen a fons.

Aquest és el propòsit de l’INEFC de Barcelona, que està realitzant una investigació sobre el bullying a l’esport, una problemàtica que considera “molt necessària d’abordar”. Per aquest motiu aquest centre cerca esportistes que hagin viscut bullying a l’esport per tal de fer-los una entrevista sobre el seu cas garantint-los una absoluta confidencialitat. L’INEFC crida a la participació, que consideren “clau per ajudar-nos a eliminar el bullying”.

Si voleu col·laborar en la investigació, podeu fer-ho omplint el breu formulari d’aquesta pàgina.

Un problema que pot quedar invisibilitzat

El Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport de l’INEFC va participar fa pocs mesos en la publicació d’un article sobre bullying i esport (concretament, sobre futbol infantil) que constatava que hi ha divergència en la percepció del problema: “Mentre alguns ho consideren com un problema molt greu, altres poden banalitzar-lo i considerar-lo part de la mateixa cultura esportiva” i alertava que pel fet de ser una activitat extraescolar no obligatòria el conflicte pot quedar soterrat: “A diferència del bullying escolar, el bullying en el futbol infantil, en tractar-se d’una activitat no obligatòria, pot ser que les víctimes que el pateixen abandonin o canviïn de club sense que es visibilitzi el conflicte. Si no es veu el problema, sembla que no existeixi, però l’estudi demostra que no sempre és així, ja que s’han identificat diverses situacions i exemples d’intimidació“.

Amb l’objectiu que la resposta davant un cas de bullying la tolerància sigui zero, l’article cita l’ambient del club, els canals de comunicació i la relació entre entrenadors, famílies i jugadors com a elements claus per a la detecció i prevenció del bullying, alhora que alerta d’una mancança de formació específica per part de tots els agents implicats i conclou que cal dissenyar i implementar programes de formació dirigits a tots ells.

El programa de la Fundació FC Barcelona

A Catalunya un altre organisme que ha treballat la relació entre el bullying i l’esport és la Fundació del FC Barcelona, que de fet ha anat més enllà amb informes sobre aquest fenomen al conjunt dels centres educatius del país. En clau esportiva la Fundació FCB va presentar un estudi que constatava que el 58% d’infants que formen part d’equips de futbol formatiu a Catalunya han viscut situacions d’assetjament i que més d’un 9% n’han estat víctimes. Per tal de revertir aquest situació, l’entitat blaugrana organitza sessions formatives per a entrenadors, tècnics i estudiants per tal que disposin d’eines per prevenir, detectar i actuar contra el bullying. Si us interessa aquesta problemàtica, val la pena veure el curtmetratge “Entra en joc” dirigit per Marc Martínez i amb guió d’Iván Morales.