La temporada ciclista no començarà a Mallorca

2 minuts de lectura
La presència de la Covid-19 altera l’inici de temporada.

El ciclisme en carretera va ser un dels esports que va saber reorganitzar-se millor després de l’esclat de la pandèmia. Amb bona part de la temporada habitual perduda pel confinament, l’UCI va reprogramar la temporada entre l’1 d’agost i el 8 de novembre en poc més de tres mesos frenètics en què malgrat l’absència de curses tan rellevants com la Volta Ciclista a Catalunya o de la suspensió posterior de la París-Roubaix, els aficionats van poder gaudir d’un calendari competitiu apassionant tant en categoria femenina com masculina. Aquest 2021, però, la sensació és que costarà repetir l’experiència amb un inici de curs marcat de nou per ajornaments i cancel·lacions.

El Tour Down Under és el tret de sortida del calendari World Tour els darrers anys. La prova australiana va ser una de les primeres en anunciar que el 2021 no se celebraria degut al coronavirus i ja feia temps que no entrava en els plans dels equips ciclistes.

La següent cita del curs es viu a l’Argentina, amb la Vuelta a San Juan, un escenari sense tanta rellevància competitiva però que ha aconseguit atraure alguns dels millors equips del món en el darrer lustre. Aquesta prova continua viva al calendari i és previst que comenci d’aquí a dues setmanes, però ho farà sense la presència d’equips World Tour, que han renunciat a viatjar a l’Amèrica Llatina per l’elevat nombre de positius. És el cas del Bora-Hansgrohe de Peter Sagan o l’Israel Start-up Nation de Chris Froome, que juntament amb Deceuninck-Quick Step i Cofidis són baixes confirmades i deixen la cursa amb la presència a priori únicament d’equips locals i regionals (com el Team Medellín de l’incombustible Óscar Sevilla).

Abans de Nadal una altra prova llatinoamericana, el Tour de Colombia, també va anunciar que no es disputaria en les dates originals del mes de febrer i tot plegat ha contribuït a generar un caldo de cultiu en què l’inici formal de la temporada ciclista ha quedat en entredit. Amb aquest context general i amb la situació particular que es viu a Mallorca, amb noves restriccions en l’esport, els organitzadors de la Challenge han optat per anunciar aquest cap de setmana que les quatre curses d’aquesta singular prova esportiva s’ajornen i que demanaran a l’UCI que els faci un lloc a mitjans de maig, del 13 al 16, coincidint amb la disputa del Giro d’Itàlia i perdent el seu encant tradicional de tret de sortida de la temporada ciclista a Europa.

Entre els ciclistes que havien confirmat la seva presència a la Challenge de Mallorca hi havia noms estel·lars com el de Tadej Pogacar, vigent guanyador del Tour de França i un dels primers esportistes professionals vacunats contra la Covid-19, Chris Froome, Enric Mas o Alejandro Valverde. Tots ells hauran de reconfigurar el calendari i obviar la bonica jornada de ciclisme que cada any es viu a la Serra de Tramuntana, així com les altres tres proves pensades en clau de mitja muntanya o que directament es resolen any rere any amb un esprint massiu. L’any passat la Challenge de Mallorca va ser l’escenari d’una bonica victòria del vilanoví Marc Soler, un altre que també haurà d’esperar per començar la temporada.

Si no hi ha nous canvis en el calendari, cosa difícil d’encaixar com a certa, la temporada ciclista a Europa començarà al País Valencià la primera setmana de febrer amb la 72a edició d’una Volta que compta amb Evenepoel, Pogacar, Van Avermaet, Kristoff o Ewan a la llista de preinscrits. Pocs dies després el País Valencià també ha d’acollir l‘estrena de la temporada europea de ciclisme femení d’elit amb la disputa de tres curses pràcticament consecutives. Mentrestant, la Volta Ciclista a Catalunya manté l’esperança que a finals de març es pugui disputar la centenària edició ajornada el 2020.