Formació esportiva contra l’exclusió social dels joves

3 minuts de lectura
Aquest mes d’octubre el Port Fòrum de Barcelona és l’escenari d’un curs d’activitats subaquàtiques que transcendeix la pròpia virtut formativa.

Amb vessant teòrica i pràctica, els participants que el completin s’enduran dos títols diferents en un sol mes: el de monitor de terra de busseig i el d’àrbitre de natació amb aletes. El més rellevant, però, és l’oportunitat laboral que s’obre per als nou joves inscrits, tots ells en situació de vulnerabilitat i en risc d’exclusió social. El curs l’organitza la UFEC amb el suport de la Federació Catalans d’Activitats Subaquàtiques i el Club de Busseig Saita Diving Barcelona i més enllà de la part formativa també inclou la participació en neteges del fons marí, l’adquisició de competències transversals útils en altres àmbits i un acompanyament psicològic constant per revertir les experiències negatives prèvies que hagin tingut en el medi aquàtic, atès que alguns d’ells són joves menors migrants.

Aquesta aposta per convertir la formació esportiva en una eina per lluitar contra la situació de vulnerabilitat dels joves no és un bolet, sinó que forma part d’un ampli programa liderat per l’Àrea d’Acció Social de la UFEC a través del programa INSERsport. Aquest programa va néixer el 2017 a través d’una prova pilot adreçada a 85 joves que van participar en cursos formatius vinculats a deu federacions esportives diferents. Feia poc que la Federació Catalana de Vela havia impulsat una iniciativa d’èxit en aquesta línia i la UFEC va optar per crear un programa més ambiciós que posa al centre de tot plegat la capacitat de l’esport de transformar la realitat. La prova pilot va ser un èxit i el 2018 el programa va créixer fins als 200 joves i 14 federacions esportives implicades.

El 2019 la xifra es va enfilar fins als 280 participants en un nou pas endavant del projecte, tal com explica la coordinadora del projecte, Tere Osorio: «Vam aconseguir més captació de fons per tirar endavant el projecte. Es van implicar noves empreses i vam poder ampliar l’oferta formativa. Vam signar convenis amb ajuntaments com el de Sant Adrià de Besòs, de Premià de Dalt o de Sabadell. Vam fer futbol sala a Lleida, voleibol a Vic, bàsquet a Manresa… és molt important, perquè aconseguim sortir de Barcelona i podem donar resposta a joves en risc d’exclusió, que n’hi ha a tot arreu».

La progressió creixent del programa INSERsport ha rebut una petita patacada amb l’arribada de la pandèmia i el confinament. Tots els cursos previstos es van haver d’ajornar i els recursos econòmics han anat a la baixa: «Moltes organitzacions han preferit destinar les seves partides d’acció social a la investigació contra la pandèmia o projectes similars. Hem hagut de ser pacients i aquesta tardor de moment tirem endavant dos cursos, el que ja està en marxa i un altre vinculat al voleibol que començarà a finals d’octubre i que serà semipresencial».

Un grup de joves participa aquest mes d’un doble curs d’activitats subaquàtiques gràcies al projecte Inseresport / UFEC

Els resultats avalen l’aposta feta

La UFEC fa xarxa amb diverses entitats del tercer sector i administracions públiques per poder oferir els cursos als seus joves, en una aposta per establir sinergies entre elles, les federacions i els clubs esportius sensibilitzats amb la situació dels joves. Al curs d’activitats subaquàtiques, per exemple, hi ha joves procedents de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència, de Medi Obert de Justícia Juvenil, de Dar Chabab, de la Fundació Salut Mental i de Barcelona Actua.: «L’any passat va ser un cursa que va tenir una acollida brutal per part dels joves i hem volgut repetir l’experiència. Són joves amb molts problemes, que viuen en entorns conflictius i famílies disfuncionals. A l’aigua troben un espai que es poden fer seu, on poden desconnectar, aprendre i veure com s’obren noves portes».

El més rellevant del programa, però, són els resultats que està tenint en els primers anys de vida. Segons la UFEC, més d’un 50% dels joves aconsegueixen inserir-se al mercat laboral arbitrant, fent de monitors o d’entrenadors, i també n’hi ha molts que opten per reprendre els estudis. Osorio posa en valor l’impacte que té el programa per als seus participants: «Els joves arriben sense graduat escolar o des d’un abandonament prematur dels estudis, amb precarietat laboral… venen d’entorns desfavorables i per nosaltres l’objectiu del curs és que puguin tenir una primera feina o una feina pont per ampliar currículum i aspirar a altres ofertes laborals. Una part dels joves també surten dels cursos amb una espurna de motivació que és el detonant que els porta a tornar a interessar-se pels estudis. Aquesta és l’altra cara de l’èxit del nostre projecte».