Kilian Jornet crea una fundació per preservar les muntanyes

3 minuts de lectura
L’esportista català Kilian Jornet ha decidit donar un pas més en el seu compromís envers l’entorn que l’envolta: les muntanyes.
“La gent confia en els valors o en la forma de ser dels seus referents esportistes. Això provoca grans frustracions”

Fa sis anys Kilian Jornet ens deixava anar aquesta reflexió en una entrevista que publicàvem a la Revista Fosbury #08. Amb la idea de fons que els esportistes estan sobrevalorats, també apuntava al vincle que pot generar un ídol esportista envers l’aficionat. Amb una llarga trajectòria ja com a corredor, esquiador o alpinista, Kilian Jornet ha demostrat a través de les accions i del discurs que aquelles persones que el tenen com a referent esportiu difícilment s’enduran una decepció pels valors que transmet o per la seva forma de ser. Més enllà d’una perspectiva esportiva sana (com la crítica a una federació internacional per no acceptar un triomf compartit en una competició oficial), Jornet porta molts anys reflexionant i transmetent missatges de cura cap a les muntanyes que transcendeixen l’activitat esportiva.

Ara va un pas més enllà i fa realitat un projecte que ja fa anys que tenia en ment: crear la Fundació Kilian Jornet amb la missió principal de protegir el medi ambient. Un projecte que neix des del convenciment i també des de l’autocrítica:

“Durant tota la meva vida, he pujat muntanyes, he recorregut glaceres, i he viscut en primera persona els efectes devastadors del canvi climàtic. Tots tenim un paper en revertir aquesta tendència i aconseguir que les properes generacions no només puguin gaudir a les muntanyes, sinó també viure en un planeta més sa. Estimo les muntanyes, i des de fa anys soc conscient de la importància de preservar-les. Tot i això, soc un dels grans destructors del medi ambient. El meu estil de vida durant l’última dècada com atleta professional ha estat lligat a viatges frenètics arreu del món i, així, he contribuït directament en accelerar l’escalfament global”.

El ceretà, establert a Noruega amb la seva família des de fa uns anys, assegura que té por de com pot afectar l’escalfament global al planeta i que aquesta por l’ha fet adonar-se de “la necessitat de canviar el meu estil de vida, ser més coherent amb l’amor que professo per les muntanyes i compartir-ho amb tu“. Aquesta és la raó principal per tirar endavant la Fundació Kilian Jornet, que col·laborarà amb projectes, organitzacions i persones dedicades a preservar el planeta.

La Glacera d’Alestch, perjudicada pel canvi climàtic / Diego Wasser

Consells de la Fundació Kilian Jornet sobre com actuar per protegir la muntanya:

Cuidar el planeta: no deixar deixalles ni endur-te res de record. Fer silenci per no destorbar els animals i intentar que la petjada sigui el més petita possible.

Alçar la veu: votar per polítiques que lluitin contra el canvi climàtic, difondre la importància de la transició ecològica, recordar la petjada ecològica d’allò que consumeixes, triar productes més sostenibles.

Treballar col·lectivament: col·laborar amb organitzacions i fundacions que lluiten per fer un món més sostenible. Fer treball voluntari o donatius per preservar les muntanyes i els seus ecosistemes.

Donar suport a accions mediambientals: Interessar-se per projectes de protecció del clima i la biodiversitat.

Repensar el mode de vida: les accions individuals tenen pes global. Mobilitat, ús energètic, què comprem i com mengem. Repensar-se.

Tres línies de treball

Per preservar la muntanya la Fundació Kilian Jornet impulsarà accions directes, accions de conscienciació i finançarà investigacions. El primer projecte anunciat amb el llançament de la Fundació és l’associació amb el World Glacier Monitoring Service de la Universitat de Zuric. El retrocés de les glaceres és un dels fenòmens més visibles del canvi climàtic i la Fundació vol unir esforços amb un programa que ha recopilat observacions dels canvis en les glaceres en els darrers 125 anys. Els fons que es recaptin es destinaran a comprar dispositius i equips de mesurament per a investigadors però també a programes educatius a les escoles. Cal recordar que les glaceres contenen actualment entre el 60 i el 80% de l’aigua dolça del planeta.

Les muntanyes, claus per preservar la biodiversitat del planeta / KJ Foundation

La Fundació Kilian Jornet recorda que les muntanyes juguen un paper clau en el sistema global: sense elles i el seu entorn no hi hauria vida i per aquest motiu és fonamental conservar-les i gestionar-les de forma sostenible. Fins al 25% de la superfície terrestre està formada per entorns muntanyosos, font d’aigua dolça i de recursos naturals. Pau Ylla, director de la Fundació, explica quins són els principals reptes del projecte que tot just acaba de néixer:

Volem assolir fites que individualment no som capaços d’aconseguir, per compartir coneixements i habilitats amb l’objectiu comú de preservar la muntanya i el seu entorn i combatre el que el posa en perill. Aquesta protecció ens ajudarà a incrementar la capacitat de recuperació dels seus habitants així com els principals recursos que brinden les muntanyes: aliments, aigua o la conservació de la biodiversitat. El canvi climàtic i d’un altre tipus s’han d’abordar de manera integral i és fonamental recopilar dades i conscienciar sobre la importància de petites accions per al canvi de sistema global que afecta les muntanyes.