No és senzill saber què es pot fer i què no es pot fer actualment a Catalunya. Fa uns dies des de la Fosbury us vam explicar tots els detalls sobre la pràctica esportiva en la fase de represa i és un article vigent per a la majoria del territori català. Malgrat això, prop de tres milions de catalans tenen restriccions afegides que no han estat senzilles de seguir en les primeres hores d’aplicació, especialment als municipis afectats de l’AMB. Si una cosa queda clara de la gestió de la pandèmia és que les notícies són volàtils i els acords presos sovint generen diferents interpretacions ja sigui per part de municipis o d’altres administracions. L’esport restringit, però, és una realitat en aquestes zones.
Després de 48 hores on hi ha hagut algunes instal·lacions esportives obertes i altres instal·lacions esportives tancades, els Departaments de Salut i Interior de la Generalitat de Catalunya han elaborat un document dirigit específicament als ajuntaments de la zona amb restriccions per facilitar l’entesa de les mesures preses. A continuació aclarim les principals mesures preses i vigents a aquests municipis en relació a la pràctica esportiva. Cal recordar que en tots els casos es recomana a la població que no surti de casa excepte per dur a terme activitats essencials.
Es pot fer esport
La normativa recull específicament l’activitat física i de lleure i indica que pot ser practicada de manera individual o amb el grup de convivència habitual, que com a màxim ha de ser de deu persones, sempre amb el menor nombre de persones possible per reduir el risc de contagi.
Tancament d’instal·lacions esportives
Durant quinze dies es tanca al públic l’accés a gimnasos, poliesportius i complexos esportius, ja siguin de titularitat pública o privada. L’activitat esportiva indicada a l’anterior punt, en conseqüència, no es podrà fer en aquest tipus d’instal·lacions.
Excepció: les piscines descobertes d’ús públic podran obrir si l’ajuntament considera necessari el seu ús preventiu davant els efectes de la calor sobre la població. En aquests casos, els responsables de la instal·lació hauran de comptar amb un registre dels assistents i la resta de mesures de seguretat previstes en la fase de represa. En cas que la realitat municipal indiqui una ocupació de molt baixa densitat, també podrien obrir.
Esdeveniments esportius i casals d’estiu
Es permeten els esdeveniments esportius a porta tancada i sense públic, sempre i quan només hi assisteixin les persones que han de participar de l’esdeveniment. En el cas dels casals o colònies d’estiu, podran fer ús d’instal·lacions esportives o piscines si així ho havien previst. Aquestes instal·lacions només podran obrir per a aquesta activitat i han de tancar després, i només hi poden accedir les persones vinculades a aquestes activitats.
Accés a la platja
La normativa no preveu el tancament permanent de les platges, però recomana reforçar els controls del compliment de les mesures de seguretat, especialment els aforaments. Cal limitar l’assistència al grup de convivència habitual
El sector esportiu no està d’acord amb el tancament d’instal·lacions
Davant les mesures anunciades divendres, diversos agents del món de l’esport han expressat la seva disconformitat amb la decisió de tancar instal·lacions esportives de nou. Aquest diumenge la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, la Federació Catalana de Natació, l’Associació Empresarial de Clubs de Natació de Catalunya, el clúster INDESCAT i l’Associació d’Empresaris de Clubs Catalans de Fitness han emès un comunicat amb el títol “No a la suspensió de l’activitat esportiva. L’esport és part de la solució. Som un servei essencial”.
En aquest text exposen la seva oposició a les mesures preses i reivindiquen que “l’esport és salut”. Les entitats que firmen el comunicat asseguren que han elaborat protocols específics aprovats per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, que han adquirit material EPI a disposició de treballadors i practicants, que han fet formacions i que garanteixen el registre i la traçabilitat de tots els grups de contacte en la pràctica esportiva. Segons elles, “la suspensió absoluta de l’activitat esportiva és la sentència de mort del teixit esportiu de Catalunya” i demanen mesures alternatives a les anunciades. En un comunicat emès el mateix divendres, el president de la UFEC, Gerard Esteva, denunciava també que “els ajuts promesos en l’inici de la pandèmia, ara fa quatre mesos, encara no han arribat”.