Esport accessible a través d’un campus virtual

2 minuts de lectura
Els casals d’estiu i els campus esportius viuen un 2020 especialment complex.

Ja fa uns dies que milers d’infants del nostre país participen en casals d’estiu, campus esportius o espais de ludoteca de tota mena. Una oferta en alguns indrets clarament reduïda i arreu amb múltiples afectacions per normativa que ha obligat les entitats i empreses del sector a reinventar-se per tal d’adaptar-se a la normativa postconfinament. Tot plegat, a més, amb la incertesa ben present de les economies familiars marcades per un sotrac molt rellevant que sovint impossibilita fer una aposta ferma pel lleure esportiu com a motor d’aprenentatge i diversió per als més petits. Per aquest motiu no és d’estranyar que enguany hi hagi un campus virtual esportiu que pren el relleu de les múltiples activitats esportives fetes durant el confinament a través d’internet.

Aquest context l’ha tingut molt present la Unió de Federacions Esportives de Catalunya a l’hora de posar en marxa l’Esport Virtual Camp, una proposta que des d’aquest dilluns vol acompanyar nens i nenes d’entre 6 i 14 anys durant aquest mes de juliol. Es tracta d’un campus gratuït finançat per la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física que promou la pràctica esportiva des de casa amb sessions en directe amb esportistes i altres persones vinculades a la cultura, a la creativitat i a l’entreteniment. Gerard Esteva, president de la UFEC, explica que l’entitat vol garantir la cohesió social amb aquesta iniciativa: “Som conscients de la nostra funció social. L’esport és un vehicle de cohesió i benestar per a tothom. La pandèmia de la COVID-19 ha deixat tocada l’economia de moltes famílies catalanes,  alguns del danys seran irreparables, per això no volem que cap nen es quedi sense fer esport aquest estiu

Els infants inscrits al campus tindran accés cada dia a un esport diferent per tal de conèixer la diversitat esportiva present al nostre país i alhora també disposaran d’una sèrie de continguts com jocs, manualitats i activitats creatives per aprendre i divertir-se. En total, una graella diària de quatre hores de continguts en català amb doble programació (una per a infants de 6 a 9 anys i l’altre per al bloc de 10 a 14 anys) que vol contribuir a disposar d’un entorn digital segur, amb control parental i amb la possibilitat d’interactuar amb altres infants i afavorir el sorgiment de noves amistats més enllà de la pantalla. Un grup de pedagogs infantils ha analitzat, estudiat i validat la proposta de l’Esport Virtual Camp que inclou com a plat estrella les sessions en directe amb esportistes ja confirmats com Pierre Oriola.

El Secretari General de l’Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras, ressalta la importància de la iniciativa: “Les activitats de lleure esportiu contribueixen de forma notable al creixement integral d’infants i adolescents, a la seva formació en valors, a la promoció dels hàbits saludables, així com a la creació d’una societat més activa, responsable i compromesa. Enguany aquestes activitats són més necessàries que mai, perquè la mainada ha patit de manera especial els efectes de la pandèmia“.

El músic Joan Dausà, l’actriu Júlia Creus o l’skater Francesc Boix són alguns dels convidats de la primera setmana de campus virtual.