Aquest 2020 hem donat sortida a l’Observatori Crític dels Mitjans esportius en clau de gènere per aportar una mirada crítica al periodisme esportiu del nostre país. Després d’analitzar mitjans com Fosbury.cat, TV3 o TVE, arriba el torn de Mundo Deportivo a través de les seves portades.
Mundo Deportivo va ser la capçalera esportiva en paper més llegida a Catalunya durant el 2019 segons l’EGM. A principis de 2020 aquest mitjà va adherir-se a la campanya “T’ho estàs perdent” per comprometre’s en visibilitzar l’esport femení. A la Fosbury ens fixem en les portades publicades pel diari del Grup Godó durant el 2019 com a punt de partida. Ho fem en clau de gènere i també de diversitat esportiva. No ens fixem, per tant, en el conjunt de notícies publicades a l’interior del diari.
Mundo Deportivo va editar 363 diaris durant el 2019. Hem comptabilitzat fins a 1.939 notícies diferents en portada (una mica més de 5 de mitjana cada dia), 1.230 de les quals tenien una foto associada. En tots els casos també ens hem fixat en quina és la principal notícia de la portada.
Gènere
Una primera lectura ràpida ens indica allò que tots ja sabem: l’esport masculí té molt més protagonisme que el femení, tal com passa en pràcticament tots els mitjans esportius del nostre país i d’arreu del món. Més del 94% de les notícies publicades en portada la protagonitzen homes i la resta s’ho reparteixen les dones (5%) i l’esport mixt (menys de l’1%). En el 100% dels diaris editats hi ha informació sobre esport masculí a la portada. Per contra, només el 27,8% de portades fan alguna referència a l’esport femení o mixt, de manera que en 262 ocasions la portada l’invisibilitzava completament.
La notícia principal de portada va encara més enllà en el diferencial de gènere: en el 97,25% dels casos el protagonista és l’esport masculí i només en el 2,20% de les ocasions el protagonisme és femení. De fet, hem detectat fins a 15 imatges principals de portada amb presència de dones, però en dues ocasions es tracta d’una jugadora acompanyada per diversos jugadors i en cinc casos més la dona que apareix en portada és la dona d’un jugador sense cap interès esportiu per si mateixa. Així doncs, una de cada tres dones que van aparèixer en la imatge principal de portada hi figurava únicament com a “dona de”.
Si ens fixem en el conjunt d’imatges publicades en portada en detectem 81 amb protagonisme femení i 1.169 amb protagonisme masculí (en algunes d’elles el protagonisme és compartit). D’aquestes 81 imatges n’hi ha 18 que no corresponen a una esportista, 11 de les quals mantenen el criteri de “dona acompanyant” que explicàvem en el paràgraf anterior. La dona de Leo Messi, amb sis aparicions, apareix més en portada de Mundo Deportivo durant el 2019 que qualsevol dona esportista excepte les jugadores del FC Barcelona.
També cal dir que no en tots els casos que ens referim a dones esportistes la notícia és estrictament esportiva. Un exemple d’això són les cinc notícies de portada dedicades a la desaparició, recerca, mort i funeral de la malaurada Blanca Fernández Ochoa. La mort de l’esquiadora és una de les vuit notícies d’esport femení que han aconseguit endur-se el principal protagonisme de portada. També n’hi ha quatre del FCB femení de futbol, de la selecció espanyola de futbol femení i una de la selecció espanyola femenina de bàsquet com a campiona d’Europa.
Diversitat esportiva
Com bé sabem el Mundo Deportivo és un diari pensat per a l’aficionat del Barça i fins a 319 notícies principals de portada tenen com a motiu principal el primer equip de futbol masculí de l’entitat blaugrana, ja sigui amb el resultat o la prèvia d’un partit, amb estadístiques, amb fitxatges o amb rumorologia sobre fitxatges. Unes quantes més fan referència al Real Madrid i s’expliquen per la seva condició de rival número 1 en l’imaginari culer. La selecció espanyola, el FCB de bàsquet i Marc Gasol, l’equip espanyol de Copa Davis i Rafa Nadal o Marc Márquez també obtenen aquest honor que curiosament també s’endú el golfista Tiger Woods, en l’única concessió d’aquest rang que fa el diari cap a un esportista que no forma part de l’estat espanyol.
Més enllà de la notícia més destacada de la portada el predomini del futbol és evident en el segon nivell de lectura. Pràcticament 3 de cada 4 notícies de portada són sobre futbol, a anys llum de la resta de disciplines esportives. El segon esport més popular a Mundo Deportivo és el bàsquet (175 notícies), seguit del tennis (88), el ciclisme (42), el motociclisme (41), l’handbol (38), l’automobilisme (28), l’atletisme (16), el futbol sala (13) i els ral·lis (11). Durant el 2019 apareixen 27 esports diferents en portada, encara que la meitat d’ells ho fan en menys de cinc ocasions.
En clau de diversitat esportiva sorprèn l’absència total de notícies sobre natació, curses de muntanya, vela o surf de neu malgrat els èxits de primera fila internacional assolit per esportistes d’aquestes disciplines. També sobta l’absència de notícies en portada dels World Roller Games més enllà de l’or de la selecció espanyola femenina d’hoquei sobre patins.