Què més va passar el 20 de maig de 1992?

3 minuts de lectura
El 20 de maig de 1992 és LA data per a la gran majoria d’aficionats culers. El dia del gol de Koeman i de la primera champions de futbol.

Aquell dia d’eufòria col·lectiva per a un munt de persones també van passar altres coses. A la Fosbury avui recuperem l’altra cara del 20 de maig de 1992, aquella que tenia relació amb tot l’altre esport.

El negre de Banyoles

Encara que costi de creure, una de les polèmiques esportives del dia tenia relació amb la persona de Botswana dissecada i exposada al Museu Darder de Banyoles. La capital del Pla de l’Estany havia d’acollir competicions olímpiques al cap de pocs mesos i algunes veus apuntaven que no era oportú tenir com a reclam de la ciutat una persona dissecada procedent d’un país amb participants als Jocs Olímpics. Aquell 20 de maig de 1992 Joan Antoni Samaranch, president del COI, deia a “El Matí de Josep Cuní” a Catalunya Ràdio que la polèmica era “un tema menor que no em fa perdre la son. Si aquest és el principal problema que tenen els Jocs, indica que les coses van molt bé“.

L’alcalde de Banyoles també aprofitava el dia per anunciar que la sala d’antropologia amb el l’home dissecat es mantindria oberta durant els Jocs Olímpics atès que la retirada del “negre” podria “ferir la dignitat de Banyoles“. L’alcalde Solana també explicava que volia convidar a totes les personalitats olímpiques a visitar el museu i feia una crida a la població a no fer manifestacions sobre aquest assumpte. Josep Miquel Abad, la cara visible del Comitè Organitzador dels Jocs, també hi deia la seva després de rebre el missatge de l’alcalde amb “respecte absolut”: “El tema ha sortit de mare. Existeixen mètodes més pràctics que aquest per lluitar contra el racisme“.

Dies d’incertesa en finals rellevants

La lliga ACB de bàsquet era protagonista amb un duel trepidant entre la Penya i el Madrid. El 19 de maig els blancs havien empatat la final a 2 i tot s’havia de decidir el dia l’endemà de la final de Wembley a Badalona. El 20 de maig la notícia era la confirmació de la lesió del pivot madrileny Antonio Martín, que debilitava el joc interior dels madridistes. Al final, la seva baixa seria clau el 21 de maig de 1992, el dia en què la Penya va guanyar la seva lliga de forma consecutiva amb un gran partit de Jofresa, Villacampa, Thompson i Smith.

El 20 de maig, dia de tensió abans de resoldre la final de la lliga ACB
El 20 de maig, dia de tensió abans de resoldre la final de la lliga ACB

En waterpolo la final de la copa del rei ens regalava un nou duel entre el CN Catalunya i el CN Terrassa. En un any meravellós per al Catalunya, els seus jugadors s’havien avançat a la piscina Pau Negre per 14 a 8 i acabarien certificant el quart títol de la temporada el mateix diumenge al Vallès Occidental.

La Marbella de Jesús Gil

Gil y Gil tot just començava la seva etapa com a alcalde de Marbella però ja portava a la ciutat andalusa torneigs esportius de primera fila internacional. El 20 de maig de 1992 algunes de les grans estrelles del tennis femení feien els darrers entrenaments a la localitat costanera abans que el dia 21 s’iniciés la Copa Europa – Amèrica. Aquest torneig enfrontava a tres jugadores de cada continent i entre les escollides per a l’ocasió hi havia Arantxa Sánchez Vicario, número 5 del món. Ella i Conchita Martínez (número 8 WTA) eren les referents locals que havien de plantar cara a Gabriela Sabatini, número 4 del món pocs dies després de superar a la líder del rànquing mundial Mònica Seles a Roma.

Altres apunts

Més enllà de viure de matinada el debut de la final de la conferència est de la NBA entre Cleveland i Chicago amb victòria dels Bulls gràcies a un partidàs del duo format per Pippen (29-12-9) i Jordan (33-6), camí del seu segon anell de campions, és curiós veure la programació televisiva d’un dia marcat per la final de Wembley i la retransmissió televisiva via La 2.

Just abans de l’inici d’un programa especial a les 19:30h, el canal de TVE estrenava un progama especial dedicat als Jocs Paralímpics de Barcelona amb el títol “Paralímpics: Jocs sense barreres”, amb la participació d’esportistes que serien protagonistes a la capital catalana. El Canal 33 també apostava per una prèvia olímpic a Wembley amb el programa “Compte enrera”, amb reportatges sobre els Jocs i la meteorologia, un càpsula dedicada a Ben Johnson, un especial sobre Banyoles i sobre Viladecans, un espai per conèixer el patinatge i el taekwondo i un “flash paralímpic” sobre el goal ball.