9 esportistes catalans pugen al podi dels Jocs Olímpics de la Joventut

4 minuts de lectura
Aquesta passada matinada els Jocs Olímpics de la Joventut han celebrat la cerimònia de clausura després de 12 jornades de competició multiesportiva

La cita de Buenos Aires és la tercera edició d’un esdeveniment ja consolidat com a referència dels joves que volen donar ben aviat el salt a l’elit. Esportistes de 14 a 18 anys que més enllà de campionats continentals i mundials compten amb un aparador cada quatre anys per posar a prova tots els aprenentatges adquirits i començar a somiar en repetir experiència, algun dia, als Jocs Olímpics en categoria absoluta. Després de finalitzar la competició aquest dijous 18 d’octubre, arriba l’hora de fer balanç: 9 esportistes catalans han pujat al podi i s’enduen una medalla de l’Argentina.

Maria Vicente, medallista olímpica en triple salt / COE

Explicàvem durant la prèvia que Maria Vicente era, probablement, la cara més coneguda de tota la delegació catalana a Buenos Aires (va ser la banderera de la selecció espanyola) després d’una temporada plena d’èxits i rècords i de la seva primera aparició en un campionat internacional absolut d’atletisme. L’heptatleta de l’ISS L’Hospitalet es presentava a l’Argentina com una sòlida opció de medalla i no ha decebut: medalla de plata en el triple salt amb un millor intent de 13.67 metres aconseguit en el primer salt de la final i només superada per la seva rival generacional (Aleksandra Nacheva) en aquesta disciplina que no forma part de les proves combinades. Un nou podi internacional que fa créixer les seves opcions de ser escollida la millor estrella emergent d’Europa d’aquí a uns dies.

Nina Font també arribava a Buenos Aires com a candidata al podi. Aquest any la jove regatista s’ha proclamat campiona del món de kitesurf i a Buenos Aires va debutar guanyant la primera mànega del torneig. Després d’una bona actuació durant els diversos dies de competició, la cursa definitiva va acabar-la al segon lloc que li dona una medalla de plata més que merescuda. Una nova constatació que la seva carrera s’ha de seguir de prop i que pot oferir grans resultats en una disciplina espectacular.

Nina Font, subcampiona olímpica / COE

Catalunya també ha comptat amb una medallista de plata en tir amb arc, una disciplina que en les seves modalitats olímpiques no acostuma a comptar amb grans talents a l’elit internacional. L’arquera del club de Constantí compta amb diversos rècords estatals en categories inferiors i a Buenos Aires va demostrar estar capacitada per donar un salt a l’escena internacional. A setzens de finals Èlia Canales va superar l’australiana Laura Paeglis per 6-2, a vuitens repetia resultat davant la germànica Clea Reisenweber i a quarts, el mateix dia de competició, entrava a la lluita per les medalles en guanyar a la nord-americana Catalina Gnoriega per 7-3. Canales es va assegurar medalla amb un triomf davant la mexicana Valentina Vázquez força més ajustat (6-4) i a la final va caure davant la xinesa Mengyao Zhang.

Èlia Canales, durant la competició a Buenos Aires / COE

Els esports d’equip també han tingut protagonisme català. La selecció espanyola d’handbol platja s’ha proclamat campiona dels Jocs fent valer una trajectòria d’èxit que els ha portat a ostentar també el títol europeu i mundial en categoria juvenil. Pau Ferré ha estat un dels jugadors destacats d’un l’equip que ha sabut refer-se de moments complicats i plantar-se a la final. Allà Portugal ha plantat cara i ha portat l’enfrontament fins a la tanda decisiva de penals. El català ha celebrat el títol olímpic amb un record molt especial per als companys del BM Granollers que van patir un tràgic accident.

Pau Ferré, amb un missatge sentit després de guanyar el títol / COE

També han pujat al podi Èlia Gullí i Anna Muniesa amb la selecció espanyola de futbol sala, una modalitat que com l’handbol platja ha tingut cabuda al programa de Buenos Aires malgrat no ser olímpica. Amb Clàudia Pons des de la banqueta, el combinat ibèric ha demostrat ser la gran potència del torneig encadenant una sèrie de bons partits, victòries i una golejada per emmarcar en el darrer enfrontament davant Bolívia per 11 a 0.

Èlia Gullí i Anna Muniesa, integrants de la selecció espanyola de futbol sala / COE

Programa multicultural dels Jocs

Un dels al·licients dels Jocs Olímpics de la Joventut són les proves mixtes que transcendeixen les seleccions nacionals i on esportistes de diferents indrets del món competeixen plegats per un objectiu comú. En aquestes proves els esportistes catalans també han tastat el podi en més d’una ocasió. En un esdeveniment innovador que englobava les diferents modalitats de la gimnàstica Alba Petisco ha guanyat la medalla d’or formant part de l’equip “Simone Biles”. Ella era una de les tres representants en la modalitat de gimnàstica artística (fent trio amb una esportista de Singapur i una altra del Vietnam) i una de les 13 integrants d’un conjunt que també comptava amb especialistes en rítmica, trampolí i gimnàstica acrobàtica

En aquesta mateixa modalitat Robert Vilarasau, un dels dos representats del Club Egiba a Buenos Aires, s’ha penjat la plata sent el referent masculí de trampolí de l’equip “Max Whitlock”

Robert Vilarasau, 5è a la final individual / COE

Qui també ha pujat al podi en una competició mixta i transnacional ha estat Laura Heredia, subcampiona del món de pentatló modern aquest mateix any i campiona d’Europa juvenil el 2017. L’esportista catalana s’ha endut el bronze en la modalitat de relleus Làser-Run fent parella amb el polonès Kamil Kasperczak. Un nou guardó per a la polivalent esportista de Sant Boi de Llobregat (onzena a la prova individual), que intentarà traslladar el botí d’èxits internacionals en categories inferiors al màxim nivell les properes temporades.

Laura Heredia, amb el seu company polonès / COE

Altres actuacions destacades

Els Jocs Olímpics de la Joventut han comptat amb la participació de més esportistes catalans en disciplines com el bàsquet 3×3, la natació, el rem, el bàdminton o el golf. Cal destacar, més enllà dels medallistes, la bona actuació de talents com el de Marina Chavarria, que ha acabat quarta en la prova individual de trampolí, o Cristina Garcia, la jove nedadora que ha estat capaç de disputar finals olímpiques a Buenos Aires.