Kianoush Rostami és un dels millors aixecadors de peses del món. Nascut l’any 1991 a una ciutat petita del Kurdistan Oriental, va començar a despuntar en l’halterofília internacional l’any 2008 quan va debutar amb 17 anys al campionat d’Àsia amb un meritori 10è lloc. Ràpidament es va convertir en una de les promeses més fiables de l’inesgotable planter d’aixecadors de l’Iran i va començar a acumular podis d’entitat en qualsevol competició.
L’any 2010 es va proclamar campió del món júnior mentre ja s’enfilava al quart lloc al mundial sènior, i 12 mesos després, s’enduia el seu primer títol mundialista a París. Des d’aquell moment Rostami ha forjat un bon palmarès: doble campió mundial (i 7 medalles en total), medallista de bronze plata (pel dopatge d’un contrincant) a Londres 2012 i campió olímpic amb gran brillantor a Rio de Janeiro 2016.
Convé recordar la competició. El mes de maig de 2016 el kurd havia aconseguit el rècord del món en dos temps i en pes total i era el favorit per als Jocs. A Rio, però, el jove xinès de 22 anys Tian Tao va rebentar els seus registres previs i va tractar-lo de tu a tu. Lideratge mínim per a Rostami en l’arrencada (179kg a 178kg) i una actuació brutal del xinès batent el rècord olímpic en dos temps fins als 217 kg que va portar Rostami al límit i el va obligar a igualar el mateix pes. L’aixecador kurd va demostrar saber competir sota pressió i va aixecar les peses amb èxit, assolint un nou rècord mundial i olímpic en pes total (396kg) en un or especialment celebrat al pavelló i a la cerimònia del podi.
Un or per als damnificats
15 mesos després de viure el millor moment de la seva carrera Kianoush Rostami ha decidit desprendre’s d’aquella medalla d’or lluitada fins al darrer segon de competició. El motiu, no restar impassible davant els centenars de morts, els milers de ferits i les greus afectacions econòmiques del terratrèmol que ha patit el seu territori natal aquest mes de novembre. Rostami ha decidit posar la medalla a la venda i recaptar fons per destinar-los a les famílies afectades. Un gest en què preval la solidaritat a la voluntat de conservar el record viu del triomf més important de la seva carrera esportiva.
Rostami no va dubtar ni un sol segon i, més enllà d’anunciar la venda de la medalla a Instagram, ràpidament va desplaçar-se ben a prop de l’epicentre del terratrèmol i va decidir ajudar sobre el terreny en tot allò que podia contribuir. Durant uns quants dies l’aixecador ha estat ajudant a recollir runa, entregant material a les famílies, parlant amb elles, i llançant contínuament missatges a les xarxes i als mitjans per conscienciar a la població del Kurdistan i de l’Iran de la importància de donar un cop de mà solidari amb els damnificats.
Ajuda des de tots els fronts
Rostami també ha promogut el suport d’altres esportistes iranians que s’han apropat el territori per donar un cop de mà per recol·lectar aliments i materials de primera necessitat per ajudar a sobreviure a les zones kurdes que més han sofert els efectes del terratrèmol.
Sareh Javanmardi segueix els seus passos
La iniciativa de Rostami no només ha tingut una bona acollida entre els milers d’afectats pel terratrèmol, sinó que ha servit d’exemple per a altres esportistes del país. És el cas de Sareh Javanmardi, que també va guanyar l’or en tir olímpic a Rio durant els Jocs Paralímpics i que, de fet, es va convertir en la primera dona de la història de l’Iran en aconseguir-ho. Javanmardi, que ja havia pujat al podi de Londres 2012, va aconseguir repetir l’èxit pocs dies després i va concloure els Jocs amb 2 ors (50 metres i 10 metres) que la van erigir en una de les esportistes de referència del país asiàtic.
Pocs dies després de l’anunci de Rostami, Javanmardi va decidir utilitzar la mateixa xarxa social per penjar un vídeo i anunciar que també posava a la venda el seu or de 2016 per ajudar a recaptar fons per ajudar els damnificats.