Adam Ondra completa el primer 9c de la història

2 minuts de lectura

maxresdefault (12)

Un missatge a les xarxes socials ha anunciat aquest inici de setembre que l’escalada ha avançat més lluny que mai. La primera via 9c de la història l’ha assolit el txec Adam Ondra, el mateix escalador que ja va anar més enllà que ningú amb un 9b+. Ho explicava a la pàgina d’un dels seus principals patrocinadors:

Ja feia temps que Ondra anava darrera del “Project Hard”. El mes d’octubre de 2012 va completar amb èxit el “Change”, el primer 9b+ de la història, després de completar-lo en una cova de granit ubicada a Flatanger, un petit municipi ubicat a Noruega. Aquell repte va captivar el jove txec, que va enamorar-se de la duresa de la zona i ja va començar a equipar una nova ruta de grau incert però que encara semblava més complicada que l’altra.

https://vimeo.com/68083454

Des d’aquell moment el “Project Hard” ha estat un repte treballat lentament i compaginat amb un munt d’ascensions de màxima exigència arreu del món. Nascut el 1993, el txec ha completat més de 1.000 ascensions de nivell 8a o superior, una bestiesa que l’han portat a ser considerat un dels millors escaladors de la història.

El primer 9c de la història

La línia que ha assolit amb èxit aquesta setmana és el primer 9c de la història. Com a mínim, això és el que considera ell, que no té cap mena de dubte que té un grau de dificultat superior sobre qualsevol via que hagi equipat o escalat abans. Al seu parer, més difícil fins i tot que “La Dura Dura”, la via d’Oliana (Alt Urgell) que va completar amb èxit el mes de febrer de 2013, també 9b+. “Molt més dur que qualsevol altra via que hagi intentat abans“. Amb 45 metres de línia i amb l’obligació d’afrontar-la amb posicions inversemblants, tot apunta que la confirmació oficial constatarà que aquesta via rebrà la dificultat de 9c.

Ha estat en els darrers dos anys quan Ondra ha centrat tots els seus esforços en completar-la definitivament. Un encadenat que ha provat en set viatges diferents a Flatanger, quatre durant el 2016 i tres més aquest 2017. Dit d’una altra manera: dos estius pràcticament sencers destinats de forma consecutiva a resoldre les dificultats de la cova noruega.

Fa tot just una setmana els companys de Desnivel l’havien entrevistat a Itàlia per conèixer fins a quin punt havia avançat Adam Ondra en el seu “Project Hard”. Val la pena escoltar les respostes d’aquest escalador que no deixa de superar els límits