Comença el Mundial de rugby a Irlanda amb quatre catalanes

4 minuts de lectura

leonas

Aroa González, Diana Gassó, Bàrbara Pla i Carlota Méliz seran a Dublin en aquest Mundial, en el qual volen millorar la novena posició aconseguida a França 2014. Comencen ni més ni menys que contra les vigents campiones.

Aquest dimecres a les 15h, el xiulet sonarà a l’estadi UCD Bowl de Dublin per donar inici al Mundial d’Irlanda 2017. La selecció espanyola posarà a prova la vigent campiona Anglaterra amb la intenció de competir-li durant el màxim temps possible a l’actual millor equip de l’oval femení. A les Leonas, enquadrades al Grup B amb Itàlia, els Estats Units i el “XV de la Rosa”,  els ha tocat l’os més dur de rosegar (han vençut a les angleses en un enfrontament de 17 disputats) en el que serà el seu cinquè Mundial.

Les de José Antonio Barrio han repetit als quatre vents el seu objectiu: millorar la novena plaça assolida a França 2014. Per fer-ho hauran d’acabar segones o terceres de grup, doncs el format d’aquest mundial és diferent al masculí. Dels tres grups de quatre equips es classifiquen per a les semifinals els tres líders i el millor segon classificat. Els següents subcampions de grup i els dos millors tercers competiran per acabar de la cinquena a la vuitena plaça, mentre que la resta (el pitjor tercer i els últims) lluitaran per la novena posició.

És imperatiu, per tant, vèncer a Itàlia en el tercer duel de la fase de grups i mantenir intactes les opcions de victòria davant els Estats Units fins el final, doncs les Eagles (setenes) es troben tan sols un graó per davant de les Leonas (vuitenes) en el rànquing mundial. No serà bufar i fer ampolles el matx davant les italianes, novenes del rànquing, tot i que a les blaves els pot faltar confiança en el que serà el seu primer mundial des de 2002.

barbara_pla
Bàrbara Pla pot arribar a les 50 caps en aquest Mundial. Foto FER

Quatre catalanes al Mundial

El repte d’entrar en la lluita per la cinquena plaça l’hauran de fer realitat les 28 convocades per José Antonio Barrio. El seleccionador ha confeccionat una llista prou equilibrada entre veterania i joventut, afegint 13 jugadores que no van competir en el Mundial de França’14, quedant-ne fora Eli Martínez, qui tot i estar recuperada de l’operació de genoll no ha entrat a la convocatòria.

Una de les debutants serà la catalana Carlota Méliz, ex de l’INEF Barcelona que actualment milita al Sanse Scrum XV de la Divisió d’Honor Femenina. Les altres tres catalanes que competiran a la Copa del Món són més que habituals amb el “XV d’Espanya”: la incombustible segona/tercera lína del Gòtics Diana Gassó, la intocable tant del seven com del XV Bàrbara Pla, qui als 34 anys ja acumula 48 caps i seguirà sent un comodí a la línia, i finalment Aroa González, la principal protagonista d’aquest Mundial des de l’òptica de les Leonas.

aroa_gonzalez_rugbycat rugby femení
Aroa González vestirà el seu “2” per última vegada. Foto Diego Dolan

La capitana penjarà les botes després d’aquesta Copa del Món, a la qual arriba amb 69 caps disputades, rècord del “XV d’Espanya”. Als 38 anys, la de l’Hospitalet de Llobregat personifica el que volen ser les Leonas en aquest torneig: ambicioses i agressives fins el final.

L’esperit i el caràcter que Gonzàlez imprimirà a les seves companyes el dirigirà des de la posició d’obertura Patricia García, la millor jugadora de la selecció espanyola i una de les més destacades a nivell mundial. Barrio ha comptat amb bona part de les integrants del seven per aquest Mundial, confiant en l’experiència internacional que els atorguen les World Series.

Així, noms com María Casado i Ángela del Pan (de l’INEF Barcelona), Iera Echevarría, María Ribera o Amaia Erbina complementaran a una Patricia Garcia que portarà la batuta de la selecció envoltada de jugadores de qualitat a les quals coneix de sobres.

La resta de grups

Els altres dos grups d’aquest Mundial estan formats pel Canadà, Nova Zelanda, Hong Kong i Gal·les (Grup A) i Irlanda, França, Austràlia i el Japó al C. La quatre vegades campiona del món Nova Zelanda encapçala el Grup A, on trobarà com a principal obstacle la finalista de l’anterior edició; el Canadà. Les Black Ferns arriben a Dublin famèliques després de quedar fora de les semifinals a França 2014 en perdre davant Irlanda a la fase de grups. Gal·les (cinquena al Sis Nacions d’enguany) i la debutant Hong Kong no seran rivals per al Canadà o les kiwis, que voldran aprofitar per vèncer àmpliament i assegurar-se com a mínim la millor segona posició.

Al Grup C la lluita pel liderat serà aferrissada: França (quarta del rànking mundial), Irlanda (cinquena) i Austràlia (sisena) opten a la primera plaça en el que serà el grup més competit del campionat. Les amfitriones ja han superat les franceses en el darrer Sis Nacions i buscaran revenja de l’últim enfrontament del Mundial passat, quan França les va derrotar per adjudicar-se el bronze. Per la seva part, les australianes volen traslladar l’èxit de les sèries mundials de seven, de les quals en són les campiones, al XV. Per últim, el Japó intentarà competir en la seva primera Copa del Món en quinze anys.