Merche Peris i Alan Cabello diuen adéu a la piscina

Constància, tenacitat i èxit en una trajectòria admirable. Mentre Mireia Belmonte continua exhibint un estat de forma excels a la copa del món de Berlín després de pujar tres cops al podi dels mundials de Budapest i tres més a Moscou, la natació del nostre país ha viscut amb recança els campionats estatals estiuencs que han servit per posar punt i final a la carrera professional a la piscina de Mercedes Peris i Alan Cabello.

periscabello

Peris i Cabello, en una travessia del passat mes d’abril / Fotografia: Alan Cabello (Instagram)

La nedadora de Paiporta i el nedador barceloní han anunciat oficialment la seva retirada de l’esport d’elit de forma simultània. Dos comunicats penjats a les xarxes socials per certificar allò que ja fa uns dies era conegut en el món de la natació. Un final d’etapa que posa punt i final a dues trajectòries llargues en un esport acostumat a canviar contínuament de cares.

Peris i Cabello formen una parella inquieta i plena de talent a l’aigua. Dos esportistes que han sabut gaudir d’una carrera longeva i que han tastat l’èxit internacional en els seus moments d’esplendor. La primera en treure el cap a l’elit va ser la valenciana, que va disputar la seva primera final internacional als 50 esquena de l’europeu de Madrid de 2004. Eren els anys en què Nina Zhivanevskaya brillava en aquesta disciplina i Peris es posicionava com el millor relleu possible amb un destacat cinquè lloc a la final.

La campiona d’Europa de Paiporta

Al llarg de la seva carrera Peris es va convertir en la plusmarquista estatal de les proves d’esquena (encara ostenta el rècord de la prova ràpida amb una marca de 27.71 en piscina olímpica i de 26.80 en piscina curta) i va convertir en habitual la seva presència a les grans finals. Campiona d’Europa a Debrecen el 2012 i medalla de bronze dos anys abans a Budapest, Peris també va pujar al podi mundialista en piscina curta amb un tercer lloc al mundial de Dubai de 2010.

El 2013 va viure uns magnífics campionats a Barcelona amb el 5è lloc absolut als 50 esquena, una prova que també li va reportar moments d’amargor com la 8a plaça de Xangai 2011 malgrat competir amb la segona millor marca de les finalistes.

L’any passat va viure un altre moment complicat quan es va quedar a una sola dècima de la marca mínima per competir als europeus de Londres i la Federació Espanyola la va deixar fora de la convocatòria malgrat ostentar el vuitè millor registre mundial de l’any. Olímpica l’any 2008, es va quedar fora de Londres 2012 per una gastroenteritis i de Rio 2016 per no haver assolit la mínima. En una trajectòria paral·lel, la seva parella Alan Cabello també ha anunciat la retirada després d’una trajectòria marcada per tres medalles consecutives entre 2008 i 2010.

Alan Cabello, l’especialista dels estils

Germà petit de Brenton Cabello i especialista en les proves d’estils, el nedador del CN Sant Andreu va brillar amb força a Rijeka 2008, quan es va penjar la medalla de bronze als 200 estils a l’europeu de piscina curta. L’any següent va repetir resultat i el 2010 va tornar a ser tercer al mateix campionat a la prova dels 100 estils. Cabello també va ser plusmarquista estatal en totes les proves d’estils de la piscina.

El 2008 es va quedar a tan sols 8 dècimes d’aconseguir el bitllet olímpic a Pequín i tres anys més tard, el 2011, va decidir allunyar-se de les piscines. El seu retorn el 2013 el va tornar a a situar al capdamunt del podi en les competicions estatals sota les ordres de Bart Kizierowski, el mateix tècnic de Merche Peris.

Cabello i Peris han rebut nombrosos elogis dels seus companys després de publicar els emotius comunicats on anuncien la seva retirada. Una parella apassionada per la natació que plega després de convertir-se en una referència per als joves talents de casa nostra.

Ja tenim aquí la Fosbury 34!