Els Jocs de les Illes (Island Games) celebren aquest 2017 la seva 17a edició. Nascuts l’any 1985, són una competició esportiva singular en què participen illes d’arreu del món independentment del seu estatus oficial.
En la primera edició van ser 15 delegacions illenques les que va acudir a la cita de l’Illa de Man i l’esdeveniment s’ha consolidat any rere any. A Gotland, l’illa més gran de Suècia coneguda arreu del món per les novel·les de Mari Jungstedt, aquesta setmana hi competiran fins a 23 equips diferents. Entre ells, un de casa nostra: Menorca afronta la seva 6a participació consecutiva als “seus” Jocs.
Aquest diumenge han començat les competicions després de la cerimònia inaugural duta a terme el dia de Sant Joan. L’organització calcula que des d’avui i fins divendres prop de 3.000 esportistes prendran part en l’ampli programa previst. A diferència dels Jocs dels Petits Estats d’Europa, els Jocs de les Illes opten per planificar cites d’esports olímpics. La llista no és petita: Atletisme, natació, gimnàstica, ciclisme, tir amb arc, bàsquet, golf, futbol, volei platja, voleibol, triatló, tennis, tennis de taula, tir olímpic i bàdminton.
L’expedició menorquina a Gotland és de prop de 160 persones. L’objectiu és endur-se un bon botí de medalles cap a casa i millorar les prestacions ofertes en la darrera cita de Jersey 2015, en què van acabar al 15è lloc del medaller amb 15 podis totals. L’actuació de l’any de debut, el 2007, amb 30 medalles i el 7è lloc global, continua essent la referència a batre per als menorquins. Aquest diumenge han entrat en competició alguns dels esportistes que poden fer un bon paper a l’illa sueca: triatletes, tiradors o l’equip de bàsquet femení. Menorca és l’única illa de casa nostra que pren part en aquesta cita i és l’única que, de fet, hi ha tingut presència al llarg de la seva història.
Les illes que dominen la competició
Les grans dominadores del palmarès històric dels Jocs de les Illes són Jersey, Man i Guernsey, que deixen molt lluny la resta d’equips participants. Totes tres, vinculades a la corona britànica, han mantingut una fidelitat absoluta a la cita i són clares candidates a lluitar pel podi d’enguany al costat de l’amfitriona Gotland i de les illes Faroe, que per proximitat geogràfica i bons resultats en els darrers anys segur que faran un bon paper a l’illa sueca. Altres països que haurien pogut forjar un bon paper en aquesta cita, com Islàndia o Malta, ja fa uns quants anys que van optar per no continuar participant a la cita.
Tot i que la majoria de les illes participants són europees, també hi ha delegacions que han fet un llarg viatge fins a Gotland. En són un bon exemple les illes Caiman, del Carib; les illes Falkland, de la Patagònia, o Santa Helena, a l’Atlàntic sud. Entre els casos més curiosos, sens dubte, la presència de Gibraltar o la de Froya, un petit arxipèlag d’illes de Noruega que ha participat a totes les edicions dels Jocs i que, malgrat comptar amb poc més de 4.000 habitants, ha guanyat fins a quatre medalles al llarg de la seva història.