Més enllà de l’ascensió de Kilian Jornet a l’Everest, aquest cap de setmana també estàvem molt pendents de l’intent de Núria Picas de fer el cim al Makalu (8.463m). L’esportista catalana no es va trobar bé i ràpidament va començar a baixar fins a rebre assistència mèdica a l’Advanced Camp Base i ser traslladada a Katmandú amb helicòpter. Picas, en plena recuperació d’una pneumònia, ha escrit una breu crònica d’una jornada molt dura a la seva pàgina web.
Us l’oferim sencera a continuació:
“Quan em vaig aixecar a les 00.00h per atacar cim vaig notar un dolor punxant al cantó del cor. No vaig fer gaire cas, vaig pensar que era un flato i vaig tirar amunt. Al cap de 30′ el dolor cada vegada era més intens fins que ja no podia avançar. Tot i així ho seguia intentant, fins que vaig dir prou i vaig decidir tirar enrere. No vaig poder avisar als companys, de cop i volta em vaig quedar sense forces per cridar, va ser molt ràpid. Vaig arribar a la tenda del C4, a 7.900 metres d’alçada amb molt de dolor al pit. Vaig entrar a dins i vaig estar apunt d’adormir-me però un àngel em va fer aixecar i tirar avall tot i el dolor al pit. Havia sentit moltes històries i drames en alçada.
Feia tres passes i havia de parar, em moria de dolor, era negre nit i m’estava refredant molt perquè anava molt lenta. Estava sola i el descens era complicat en aquella cota tant alta. Vaig aconseguir perdre alçada mica en mica amb un dolor insuportable. Pensava que allà em quedava, però seguia lluitant. Vaig entrar a la tenda del C3 a 7.400 metres però per sort el dolor no em deixava estirar, era millor estar dreta, això em va salvar. Si m’arribo a quedar a la tenda no m’hagués aixecat.
Vaig baixar al C2 per la línia de ràpels sense el davallador, no em podia ajupir per buscar-lo i maniobrar amb les cordes. Per sort no vaig caure. Vaig arribar al C2 i em vaig tornar a posar a la tenda per estirar-me però el dolor no em va deixar, igual que al C3. Vaig continuar avall amb una opressió al pit que m’ofegava. A les 09.00h del matí aproximadament vaig arribar al Camp Base Avançat, baixant 2.300 metres de desnivell en unes vuit hores lentes, de cota 7.900 a 5.600. Ho vaig aconseguir i allà em van atendre. De seguida em van evacuar amb helicòpter a l’Hospital Norvic de Katmandu. Pneumònia segons els metges. Ara estic estable i aviat sortiré i per sort podré tornar amb els meus”.
Xavi Batriu tampoc assoleix el cim
Des de La Fosbury li desitgem una ràpida recuperació després d’uns moments difícils camí del cim que fa pocs dies va poder coronar l’andorrà Domi Trastoy. D’altra banda, el berguedà Xavi Batriu va provar de fer l’ascensió el mateix dia que Picas, però va girar cua quan havia superat els 8.250 metres. El Club Esquí Berguedà ha anunciat que es troba bé i que des del camp base decidirà si torna a provar el cim d’aquí a uns dies o torna cap casa.