L’alpinista de Sant Julià de Lòria ha completat un nou repte amb èxit i ha fet el cim del Makalu, la cinquena muntanya més alta del món. És la segona vegada que Domi Trastoy completa un vuit mil després de convertir-se fa quatre anys en el primer andorrà en posar els peus al capdamunt de l’Everest. Després d’un curt procés d’aclimatació (només 12 dies!) i d’aproximacions prèvies, el lauredià ha pogut fer el cim sense oxigen. Els 8.463 metres del Makalu, doncs, entren a formar part d’una llista de pics coronats que Trastoy va iniciar a partir del projecte 7 cims, pensat per a pujar al punt més alt de cada continent.
Trastoy ha dut a terme 5 de les 7 ascensions (Everest – Àsia, Elbrus – Europa, Mont McKinley – Amèrica del Nord, Aconcagua – Amèrica del Sud i el Kilimanjaro – Àfrica), però ja fa temps que ha deixat de banda els dos projectes restants, a l’Antàrtida i Oceania. Fa 2 anys va decidir tornar a l’Himàlaia per intentar l’ascens al Makalu, però el terratrèmol el va portar a col·laborar en les accions de rescat com tants altres alpinistes del país. De fet, allà va coincidir per primera vegada amb Núria Picas, amb qui ha compartit campament aquests dies al peu del Makalu, i amb Ferran Latorre, que aquests dies busca el seu 14è vuit mil.
Núria Picas, el repte i el GPS
L’esportista que va començar la temporada amb una victòria esplèndida a Hong Kong ja fa unes quantes setmanes que és a l’Himàlaia en ple procés d’aclimatació per provar l’ascensió al Makalu. És el primer vuit mil de la seva vida i un repte renovat després de la fallida experiència de 2015. Picas, activa a les xarxes socials, ha estat una de les primeres en donar a conèixer l’èxit de Trastoy, i confia en poder seguir les seves passes ben aviat.
FELICITATS 🇲🇩 @DomiTrastoyDiaz #makalu 😉 Ja et tenim aquí!!! pic.twitter.com/SIMI4QfS51
— Núria Picas (@NuriaPicas) 11 de maig de 2017
De moment, des de la seva arribada a Katmandú, ofereix un seguiment de proximitat enorme. Només cal entrar a la pàgina web per veure el seu recorregut camí del Makalu. Ara ja fa un quants dies que es mou entre els 6.000 i els 7.000 metres i no ha tingut cap entrebanc, de manera que l’aproximació cap al cim s’està fent dins dels marges previstos inicialment.
La grip de Ferran Latorre
A uns quants quilòmetres del Makalu, al camp base de l’Everest, hi torna a ser Ferran Latorre. En l’expedició que l’ha de portar a coronar l’increïble repte de completar els 14 cims de més de vuit mil metres del planeta sense oxigen, però, una inoportuna grip ha fet acte de presència en ple procés d’aclimatació i Latorre ha hagut de tornar enrere per recuperar-se. Ara torna a ser al camp base, on espera que la meteorologia sigui més propícia per continuar avançant (de moment, les nevades són les grans protagonistes d’aquests dies). A tot plegat, a més, s’hi ha sumat la mort d’Ueli Steck, que ha estat un cop molt dur per a tots els alpinistes presents aquests dies a l’Himàlaia.
En una ascensió prevista al voltant del 20 de maig (caldrà veure si s’haurà d’endarrerir l’intent), Latorre es podria convertir en el primer català i en la 18a persona del món en assolir aquest repte. De fet, aquests dies dos italians acaben de completar-lo abans que ell o Òscar Cadiach (pendent del Broad Peak en una expedició que podria afrontar en les properes setmanes). Nieves Meroi i Romano Benet han completat la gesta a l’Annapurna amb més de 55 anys i sempre duent a terme les expedicions de forma conjunta. Són parella i un cas insòlit en l’alpinisme mundial.
Kilian Jornet, camí de l’Everest
L’altre alpinista català que busca un gran repte a l’Himàlaia és Kilian Jornet. El ceretà, protagonista de la portada i d’un dels reportatges centrals de la Revista Fosbury #25 en paper, va ser el primer de tots en completar un vuit mil fa pocs dies. En un projecte compartit amb la seva parella, Emelie Forsberg, el procés d’aclimatació a les muntanyes asiàtiques ha estat singular, amb una ascensió inclosa al Cho Oyu (8.201 metres) que Kilian Jornet va acabar duent a terme en solitari en el seu tram final amb una visibilitat nefasta. A la pràctica, tal com ha explica ell mateix a través de les xarxes socials, “creu” que en algun moment o altre va fer el cim.
Després d’aquesta experiència compartida, ara Jornet afronta el repte del Summits of My Life a l’Everest, per la cara nord, amb un corredor encara per escollir en funció del terreny i la meteorologia, i acompanyat per l’inseparable càmera Seb Montaz.