Torna l’Xterra: el triatló dels sentits, a Tarragona

4 minuts de lectura

Groc, violeta, blanc, roig, blau, molt blau, marró, molt marró, verd, moltíssim verd. Avui mentre anava en bicicleta m’he decidit a fixar-me en els colors. Bé, segur que me’n deixo molts. I les olors? Oh, les olors! Sons pocs, els necessaris.

Aquestes sensacions les repetiré el diumenge a Tarragona mentre participi a l’Xterra Espanya. Aquests colors bé podrien ser els d’un Polo, un Ibiza o un Kaddett que m’haurien creuat per la carretera. Aquestes olors podrien ser els aromes que desprenen els seus tubs d’escapament. Però no, el groc és dels gira-sols, el violeta del romaní, el blanc dels ametllers, el roig de les roselles, el blau de l’aigua dels corriols, el marró de la terra que trepitjo i el verd de la flora que m’envolta. De les olors ni en parlo, quin espectacle! Per això anomeno a partir d’ara el triatló dels sentits a l’Xterra, una prova que podrem gaudir en plena naturalesa a Tarragona aquest diumenge.

La prova arrancarà a la preciosa Platja del Miracle, amb una o dues voltes al circuit de 750 metres, per continuar després al Parc Ecohistòric del Pont del Diable: un entorn espectacular on tindran lloc les proves de BTT (19/33 km.) i de trail run (5/10 km.)

Roger Serrano, l’ànima de l’au fènix

I què vol dir que torna la Xterra? Aquesta prova, que forma part del circuit europeu i que dóna accèssits per a la final del campionat mundial Hawai no es va fer al territori espanyol el 2016. Fins l’any anterior, s’havia fet a Extremadura, però el seu promotor José González, un agent FIFA, tenia molt més interès en lucrar-se que en fer d’aquesta prova un esdeveniment únic per als esportistes. Faltaven ambulàncies, carreteres per tallar, la llicència s’havia subrogat en termes negligents… tot un seguit de despropòsits que van provocar la retirada per part d’Xterra de la llicència a Espanya i l’obertura de nombroses causes penals contra el citat.

Per tal que torni aquesta prova al territori estatal, i amb més orgull a casa nostra, ha calgut que un dels millors atletes del circuit s’arremangui. Roger Serrano, natural de Castellfollit del Bages i fill adoptiu de Tarragona, ha estat i és l’ànima d’aquesta au fènix que és avui l’Xterra Espanya. Una au fènix que vola molt més alt del previst, i és que les inscripcions per a la prova s’han tancat fa dies tot establint el que serà el rècord de participació en aquesta prova a Espanya. N’hem parlat amb el mateix Roger, que d’inici ja ens indica estar gratament sorprès: “La idea era no palmar pasta, i per això calien unes 350 inscripcions. Hem arribat al límit de 430 i estem molt contents”.

roger

Tarragona, assajos de cara als Jocs del Mediterrani?

D’aquí a un mes i mig s’haurien de celebrar els Jocs del Mediterrani a la ciutat de la Costa Daurada, però com possiblement sabreu aquests han estats posposats fins la darrera setmana de juny de l’any vinent. Així doncs, la celebració d’un esdeveniment de categoria mundial com és l’Xterra ha de suposar un molt bon entrenament per a la ciutat.

En Roger ens comenta perquè ha triat aquesta ciutat: “Visc aquí des de fa cinc anys, quan em vaig començar a dedicar a això, i sento la ciutat com meva. Aquí estic tenint l’ajuda dels clubs de triatló, run i ciclisme de la ciutat, i entre tots aprofitem els entrenaments per anar marcant i netejant les pistes per on es durà a terme la cursa”. Uns clubs que aportaran uns cinquanta voluntaris i que per tant seran imprescindibles per a l’èxit de la prova d’enguany.

I l’any vinent? En Roger, notòriament satisfet per com està anant aquesta primera experiència en la organització d’una prova d’aquest nivell, però també lleugerament esgotat per l’enorme sacrifici que suposa, prefereix no pensar gaire en properes edicions: “Ja ho veurem, primer aviam com va aquest cap de setmana; la llicència és només d’un any, així que si tot va bé, un cop acabi la cursa ja discutirem les bases per a l’any vinent. Una idea seria que la prova passi de ser categoria plata a or, però això comporta una inversió molt més gran”.

baixa-35

Tot i la mala reputació que es va guanyar la marca Xterra Espanya, en Roger l’ha netejat en uns mesos, i tot i que encara ni s’ha celebrat la prova, ens confirma que vàries ciutats espanyoles ja s’hi han posat en contacte de cara a futures edicions.

I en Roger esportista, què?

Perquè a part d’organitzar la prova de casa nostra, en Roger és un dels millors atletes del circuit continental, com demostren el seu campionat mundial sub-23 el 2014 i el seu campionat europeu el 2015. Aquesta temporada ha arrancat amb moltíssima força, imposant-se a la primera prova del circuit a Malta i obtenint la segona posició a la segona prova a la qual va participar, a Grècia.

He entrenat molt bé aquest hivern i la veritat és que amb la combinació de l’organització de la prova i els entrenos he perdut quatre quilos que m’estan fent volar” ens confessa un Roger que no competirà a Tarragona per poder-se dedicar exclusivament a vetllar per l’organització de la prova.

Un gest més que l’honora, sobretot si tenim en compte que el sistema de puntuació per al campionat d’Europa ha canviat: abans només sumaven punts les set millors curses que cada atleta fes, mentre que aquest any sumaran totes i cadascuna de les catorze proves. Un fet que el Roger no acaba de veure clar i fa que segons ell el títol “No serà un indicatiu de la realitat”, i és que com bé apunta, un atleta que participi a totes les proves i quedi entre els cinc-sis primers, tindrà el títol molt encarat.

Benvinguda a Catalunya, Xterra, i per molts anys!